voor de eerste hagepreken, de beeldenstorm en het Bosgeuzenverzet. Maar de uitwijkelingen naar Engeland hadden niet die invloed op het culturele en economische leven waarvoor de Vlamingen die naar het noorden emigreerden zo bekend staan; daarvoor waren zij te gering in aantal, en in sociaal opzicht behoorden zij meestal tot de ‘kleyne luiden’.
Deze brochure bevat bijdragen van de Vlaamse historici Ludo Vandamme en jan Craeybeckx, en van de Engelse historici Marcel Backhouse en Alistair C. Duke. Deze grensoverschrijdende studie is een goed instrument voor het geschiedenisonderwijs in de verschillende cultuurgemeenschappen.
j. decaestecker (o.l.v.), Revolt and emigration. Refugees from the Westkwartier in Sandwich in the 16th century, Uitg. Westhoek-Jaarboek, Rozelaarstraat 6, B-8904 Ieper-Dikkebus, 1988, 125 p.
Een ander, pas verschenen ‘geuzenboek’ maakt duidelijk dat de geschiedenis van de Nederlandse Reformatie onafscheidelijk verbonden is met de historie van de Hervorming in de Zuidelijkste en Zuidelijke Nederlanden. Petrus Dathenus is de titel van de dissertatie van Dr. Theodorus Ruys, die in 1919 werd uitgegeven en in 1988 in herdruk verscheen. Dit wetenschappelijk werk bevat de biografie en de studie van de geschriften van Pieter Datheen, die omstreeks 1531 in Kassel (nu Mont Cassel in Frans-Vlaanderen) geboren werd. Als Roomse monnik in leper werd hij beïnvloed door de Reformatie in de Zuidelijkste Nederlanden, week toen uit naar het veilige Engeland, werd later raadsman van de Vader des vaderlands, tot hij na een conflict met Willem van Oranje in ongenade viel en tenslotte in 1588 in Noord-Duitsland eenzaam stierf.
Petrus Dathenus is een van de belangrijkste figuren uit de Nederlandse kerkgeschiedenis.
dr. th. ruys jr., Petrus Dathenus, 2e druk; voorwoord door W. van 't Spijker, Uitg. Den Hartog, B.V., Houten, 1988, 335 p.
Dirk Verbeke