De Franse Nederlanden
De eenenveertigste Frans-Vlaamse Cultuurdag
Meer dan tweehonderd mensen woonden op zondag 18 september 1988 te Waregem de 41e Frans-Vlaamse Cultuurdag bij. Traditiegetrouw hadden in de voormiddag de verschillende sectievergaderingen plaats. Het was vooral interessant te vernemen dat er zich in het onderwijs Nederlands in Frans-Vlaanderen een gunstige evolutie voordoet. Voor het eerst is er nu ook een officiële cursus Nederlands aan een katholieke school. In Armentiers volgen 25 leerlingen van een katholiek college de lessen Nederlands. Belangrijk is ook de benoeming van Francis Persyn tot inspecteur voor het onderwijs Nederlands. Eindelijk is er nu iemand die een officieel programma kan uitstippelen.
De namiddagzitting kreeg een feestelijk tintje. Luc Verbeke, sinds 1947 algemeen-secretaris en mede-stichter van het Komitee voor Frans-Vlaanderen, werd voor zijn veertig jaar lange inzet gehuldigd. Hoogtepunten van deze zitting waren de overhandiging van het eerste exemplaar van het Huldenummer van de KFV-mededelingen aan Luc Verbeke en zijn benoeming door de Nederlandse koningin Beatrix tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hiermee is de cirkel rond: de Vlaming Luc Verbeke, die zich zijn hele leven inzet voor de Nederlandse cultuur in Frans-Vlaanderen, krijgt hiervoor een Nederlandse onderscheiding. Verder werd op deze vergadering ook nog het woord gevoerd door Europees parlementslid Willy Kuypers, over ‘de plaats van de culturele minderheden in het Europa van morgen’ en Oscar de Wandel, algemeen-secretaris sprak over ‘de Taalunie en het Nederlands in Frans-Vlaanderen’. Tijdens deze bijeenkomst werden ook de prijzen uitgereikt voor de 23e Nederlandse Taalprijsvraag voor Frans-Vlamingen. Dit jaar waren er 90 inzendingen. Namens de jury onderstreepte Dirk Verbeke de betekenis van deze Taalprijsvraag. Tot slot van de vergadering hield Luc Verbeke een korte dankrede. Daarin sprak hij zijn erkentelijkheid uit voor de vier voorzitters die samen met hem het KFV hebben geleid: André Demedts, Leo Vanackere, Daniël Merlevede en de huidige voorzitter Cyriel Moeyaert.
Het aan Luc Verbeke opgedragen huldenummer van de KFV-mededelingen telt meer dan zeventig bijdragen. Het zijn door Frans-Vlamingen, Vlamingen en Nederlanders geschreven huldeblijken, die stuk voor stuk uitingen zijn van dank en waardering aan Luc Verbeke, voor zijn meer dan veertig jaar lange inzet voor de Nederlandse cultuur in Frans-Vlaanderen.
Dirk van Assche