nummer 1 van de 17de jaargang van Septentrion, revue de culture néerlandaise door hoofdredacteur Jozef Deleu voorgesteld. Het hoofdartikel van dit nummer - gedrukt in een speciale oplage van 10.000 exemplaren ter gelegenheid van de Belgische Lente in Rijsel - is een analyse met representatieve bloemlezing van de Poésie en Flandre depuis 1950 van Hugo Brems. Diezelfde dag vond ook een literaire ontmoeting plaats in de Rijselse boekhandel ‘Le Furet du Nord’ met Hugo Claus en Alain van Crugten, die Het Verdriet van België in het Frans vertaalde.
Zowel de Franse als de Belgische media toonden ruime belangstelling voor de manifestaties.
Tijdens de veertiende Frans-Vlaamse veertiendaagse in Nieuwpoort (2 tot 17 april 1988) was Broekburg (Bourbourg) te gast. Dit Frans-Vlaamse stadje, dat ten zuidwesten van Duinkerke en op ongeveer 60 km van Nieuwpoort ligt, viert dit jaar zijn duizendjarig bestaan. Broekburg heeft weliswaar een rijk verleden maar verwerd tot een vrij banaal centrum, onder meer door het verwaarlozen van zijn culturele erfenis. De impulsen die Broekburg tijdens zo'n ontmoe-tingsveertiendaagse van Nieuwpoort krijgt en de kansen op een onbegrensde kijk mogen niet onderschat worden. In zijn toespraak op de openingszitting vestigde burgemeester-senator G. Mommerency trouwens de aandacht op de vrije cursus Nederlands die eind vorig jaar in Broekburg van start ging en 27 cursisten telt. Hij vroeg het stadsbestuur van Broekburg om deze cursus van het Komitee voor Frans-Vlaanderen te promoten. Nieuwpoort doet dat in elk geval door de hoogst geklasseerde Broekburgse deelnemer aan de 23ste Nederlandse Taalprijsvraag van het Komitee voor Frans-Vlaanderen te belonen met een gratis weekeindverblijf in Nieuwpoort.
Gastspreker op de openingszitting was Wilfried Vandaele, algemeen secretaris van de Stichting Algemeen-Nederlands Congres. Hij besprak de verschillende mogelijkheden tot samenwerking tussen Nederland, Vlaanderen en Frans-Vlaanderen als in cultureel opzicht buurlanden, en hij wees op de gemiste kansen. Hij toonde ook met cijfers aan dat het in Frans-Vlaanderen niet ontbreekt aan belangstelling voor het Nederlands, maar betreurde dat er teveel gerekend wordt op het werk van vrijwilligers. Hij stelde tenslotte dat Nederland en Vlaanderen veel te weinig geld besteden aan de promotie van de Nederlandse taal en cultuur in het buitenland. Binnen dat buitenlands cultuurbeleid moet Frans-Vlaanderen voorrang krijgen.
De Frans-Vlaamse Veertiendaagse had, evenals vorige jaren, een druk programma met o.a. voordrachten, concerten, sportieve ontmoetingen, een optreden van Flor Barbry's Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen, uitstapjes over de grens. Ook in Broekburg waren er van 16 tot 27 april 1988 verschillende manifestaties waarbij Nieuwpoort centraal stond. Het bijeenbrengen van mensen van weerszij van de grens in een gemoedelijke sfeer is een eenvoudige maar onvervangbare methode voor grensoverschrijdende samenwerking en de sleutel tot het succes van dit Nieuwpoortse initiatief.
Dirk Verbeke