Erik Verhal
Hoe hebben zijn studie in Saint-Louis en later het kunstleven in Boston, New York en elders ingewerkt op Erik Verhal (Roeselare o1938), graveur en schilder? Hijzelf citeert namen noch stromingen. Lapidaire indrukken zijn: men behoort de grote namen te kennen die Europa voortgebracht heeft, maar men moet ze niet willen nabootsen. Elke kunstenaar moet zijn eigen beelden bedenken, niet die van anderen overnemen. Een vrijgevochten houding aannemen, dat is Amerika.
Toen Verhal hier voor het eerst tentoonstelde, was het even wennen. Hij toonde ondermeer gekleurde diepdrukken, abstract en van groter formaat dan gebruikelijk. Hun zwevende vormgeving leek ongewoon labiel. Bleven de bestanddelen van de compositie op dezelfde plaats of waren zij binnen hun eigen sterrenhemel onmerkbaar ten opzichte van elkaar aan het verschuiven? Het grafische oeuvre van Verhal vertoont nog steeds die indruk van beweeglijkheid. Bovendien is het complexer geworden. Uit het trage magma van de verbeelding schuiven schilfers van een niet in kaart te brengen continentaal plat dreigend tegen elkaar op. Soms lopen korte stukken zebrapad over het blad, maar zij zorgen niet voor veiligheid. Blijkbaar is daar iets aan het gebeuren. En daarom meer drama. De abstracte expressiviteit is niet alleen uitgebreid tegenover vroeger, zij is nu ook nadrukkelijker en spreekt directer aan.
Tentoonstellingen in Gent (C.C.L, 1986) en Antwerpen (I.C.C., 1984 en Carine Campo, 1987) hebben de indruk gewekt dat de schilder, rustiger en stabieler dan de graficus, zijn architectuur van de ruimte definitief aan het ordenen is. Het grafisch werk doet aan de aanloop denken, aan een proces van ideëel uitzuiveren waaruit de schilder het bruikbare materiaal overneemt. Sommige bladen worden zelfs overwegend in grijze en zwarte tonaliteiten gehouden alsof zij voorlopige grisailles mogen blijven, terwijl de schilder geregeld met mediterrane blauwen en uitbundig oranje feest viert.
Over architectuur gesproken. In 1983 heeft Verhal voor Linea, Gent, een compositie gemaakt ‘om in te wandelen’, een constructie