levensechte ontkomen ze aan de sjabloon en worden ze zich zelf, zijn ze dus uniek.
Mady Saks heeft verschillende ‘vrouwenfilms’ gemaakt. Ook
Iris is een feministische film, maar feministisch in de puurste betekenis van het woord. Dat wil zeggen, de waarheid over een vrouw wordt uitgedragen, niet als iets bijzonders maar als iets dat normaal is. Aanvaardbaar op elk niveau van individueel en sociaal leven. De geslotenheid van de dramatiek helpt mee aan de versterking van het filmleven, dat een brokstuk bestaan omvat van een dertigjarige vrouwelijke veearts, Iris (een pakkende rol van Monique van de Ven). Dat brokstuk leven omvat een periode van slechts enkele maanden, maar door het doordringend echte, dat in die periode wordt beleefd en doorleefd, krijgt de film een betekenis, die boven de individualiteit van het persoonlijke gebeuren uit gaat en veel duidelijk maakt van de wereld, waarin het vrouwelijke zijn typische rol moet spelen, een rol die merkwaardig tweeslachtig is. De rol van een enerzijds aktieve, anderzijds duldende mensenfiguur. De plot waarin dit (levendig en alles behalve schematisch) verwerkt is, ziet er ongeveer als volgt uit: Iris, die als veearts is afgestudeerd besluit haar gemakkelijk en gepolitoerd leventje samen met haar vriend, de architect Paul, op te geven en een plattelands praktijk als vee-arts over te nemen. Het is een wat ongewone figuur, dat een jonge aantrekkelijke vrouw een zo ‘mannelijk beroep’ als veearts wil komen uitoefenen. Dat wordt haar enerzijds duidelijk gemaakt door de dorpsgemeenschap, die, niet afkerig van een ‘pretje’ op kosten van een nieuwkomer, graag roert in verbeeld schandaal, anderzijds door vriend Paul, die zich gekrenkt voelt in zijn, volgens hem als rechtschapen beschouwd, overwicht als man. Het slot is, dat Paul als misselijk makend egoïstje pathetisch door de mand valt, terwijl Iris als unieke en vakbekwame vrouw
Veearts Iris (Monique van de Ven) beademt een pas geboren kalfje.
een filmisch letterlijk met licht omstraalde toekomst tegemoet gaat. Die met licht omstraalde toekomst is de enige romantiek in de film, maar zij is toch met veel bescheidenheid toegepast.
Het is hier de plaats om gulle waardering uit te spreken voor de vervulling van de hoofdrol in de film, door Monique van de Ven. Het is een overtuigende rol, niet alleen en zelfs niet in hoofdzaak door het ‘vakmanschap’, waarmee de veearts is gespeeld, maar vooral door de toegepaste beheersing van gevoelens, ervaringen en gewaarwordingen, wat de grote verdienste is van regisseuse Mady Saks. Dat de film ooit een Oscar zal verdienen valt niet te verwachten, niet iedereen is zo behendig in het lobbyen. Het is ook beter om zonder broze euforie door het filmleven te gaan en gewoon naar goed filmen te streven. En dat heeft Mady Saks met Iris gedaan.
D. Ouwendijk