Lode Craeybeckx
De uitgeverij Grammens nam een uitstekend initiatief door, tien jaar na zijn dood, de figuur van Lode Craeybeckx te laten herleven in de reeks Aktueel. De gezaghebbende rol die hij in de socialistische partij, in de Vlaamse Beweging en in Antwerpen gespeeld heeft, rechtvaardigt deze belangstelling zeker.
G. Carré, die L. Craeybeckx persoonlijk gekend heeft, liet zich bij het schrijven inspireren door de geschriften en redevoeringen van Craeybeckx en door uitgebreide interviews die hij met J. Florquin, G. Bomans, De Standaard en Humo maakte. Aan de hand daarvan trachtte Carré de voornaamste gebeurtenissen uit het leven van de Antwerpse burgemeester te reconstrueren. Het resultaat is een vlot geschreven en pretentieloos verhaal over Craeybeckx' jeugd in Ekeren, zijn tijd op het Antwerpse atheneum, over zijn flamingantische optreden in de jeugdbeweging en aan de Gentse universiteit tijdens de Eerste Wereldoorlog, over de repressie die op zijn activistisch optreden volgde, over zijn geslaagde carrière als advocaat en over zijn parlementaire activiteiten onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog. Centraal in Carré's verhaal staan echter Craeybeckx' betekenis voor Antwerpen en voor de Vlaamse Beweging, waarbij zijn interesse voor de problemen van de Vlamingen in Brussel breed uit de doeken wordt gedaan. Door telkens de globale maatschappelijke context aan te geven waarbinnen Craeybeckx actief was, wordt de leesbaarheid van dit biografisch essay eveneens in sterke mate verhoogd.
Kortom, met dit populair-wetenschappelijke werkje slaagde G. Carré er ongetwijfeld in deze markante socialistische flamingant die ‘Brussel niet losliet’, opnieuw in de belangstelling van lezend Vlaanderen te brengen. Hij legde bovendien de basis voor een verder uit te werken biografie waarnaar elke geïnteresseerde in de hedendaagse politieke geschiedenis van Vlaanderen eveneens uitkijkt.
Els Witte
gijs carrÉ, Lode Craeybeckx 1897-1976, Grammens, Brussel, reeks Aktueel, nr. 16, 1986, 110 p.