De Franse Nederlanden
De Franse Nederlanden: actualiteiten
Cultureel:
Op zondag 28 september 1986 vond de 39ste Frans-Vlaamse Cultuurdag plaats in het Cultureel Centrum van Waregem. Traditiegetrouw werden 's morgens werden verschillende sectievergaderingen gehouden over taal, geschiedenis, onderwijs, toerisme, familiekunde en economie. Zo werd in de sectie onderwijs beklemtoond dat er gewerkt moet worden aan een vast leerprogramma voor het Nederlands in het Franse officiële onderwijs. Aangezien er ook nog geen inspecteur Nederlands benoemd werd (cfr. Ons Erfdeel, jg. 29, nr. 1, p. 137), moet het onderwijs Nederlands zich voorlopig tevreden stellen met een ondergeschikte status. Toch is de sfeer om het Nederlands onderwijs uit te bouwen gunstig in Frans-Vlaanderen. In de sectievergadering werd zelfs een nieuw Frans-Vlaams project ten gunste van het Nederlands bekend gemaakt. Vanaf november 1986 start op Radio Uylenspiegel een wekelijkse cursus Nederlands onder de titel Ons volk, zijn taal, met een complementaire schriftelijke cursus onder leiding van Frans-Vlaamse leraren.
In de sectie economie wees Gilbert Vanoverschelde op de noodzaak om in het kader van de Europese samenwerking een geïntegreerd ontwikkelingsprogramma voor de Vlaamse en Franse Westhoek uit te werken. In de sectie media-taal sprak Rudolf Van de Perre over de plaats van Frans-Vlaanderen in de romans van André Demedts.
De hulde aan de 80-jarige Demedts vormde het hoofdbestanddeel van de middagzitting. Secretaris Luc Verbeke wees in zijn huldigingstoespraak op de betekenis van André Demedts als stichter, voorzitter, ere-voorzitter en raadsman van het ‘Komitee voor Frans-Vlaanderen’ in de na de oorlog herleefde beweging voor en in Frans-Vlaanderen. Hij beklemtoonde dat de persoonlijkheid van Demedts terug te vinden is in de werkwijze van het Komitee: een samengaan van realisme en idealisme, ideologische verdraagzaamheid, politieke ongebondenheid en scepticisme tegenover grote woorden of grootschalige projecten.
Demedts, die door het Waregemse gemeentebestuur tot eerste ereburger uitgeroepen werd, sprak in zijn dankwoord zijn geloof uit in de Frans-Vlamingen, die langzamerhand het werk kunnen overnemen waarmee 40 jaar geleden begonnen werd.
Eerder tijdens de plenaire vergadering had Frank Allacker, de jonge voorzitter van Menschen lyk wyder, zich nogmaals ongeduldig getoond over het uitblijven van een werkelijk beleid van de Vlaamse politieke verantwoordelijken ten aanzien van Frans-Vlaanderen.
Tenslotte werden ook de prijzen uitgereikt van de 21e Nederlandse Taalprijsvraag voor Frans-Vlamingen; er waren 72 inzendingen.
Dirk Verbeke