een artikel van Philippe Simon over Le cas particulier du flamand de France in Contact Bulletin (jrg. 2, nr. 2, p. 6). Daarin stelt hij dat de Frans-Vlamingen zich in het Nederlands, dat in de volksmond ‘le belge’ genoemd wordt, niet kunnen herkennen. Hij wil niet dat de dialecten uitgeroeid worden en vervangen door het Nederlands, zoals dat in Belgisch-Vlaanderen gebeurd is (sic!). Diezelfde drang om het dialect van de Westhoek te scheiden van de Nederlandse cultuurtaal bleek reeds duidelijk uit de volstrekt onwetenschappelijke Dictionnaire flamand/français - français/flamand (Duinkerke, 1985), waarvan Simon co-auteur is, en die door de vereniging Tegaere Toegaen uitgegeven wordt. Deze vereniging, die erin geslaagd is om met Franse staatssteun een dialectcursus te beginnen op enkele scholen, beperkt zich evenwel niet tot het linguïstische terrein. Er verscheen een dossier met als titel La Flandre dévoyée, waarin de regionalisten van Tegaere Toegaen te keer gaan tegen het ontspoorde regionalisme in de Franse Nederlanden, en de contacten met Vlaanderen en Nederland verdacht worden gemaakt.
Op 23 juni werden in het stadhuis van Steenvoorde de herziene en vernieuwde uitgave van de groene Michelin-gids Flandres-Artois-Picardie en het boek Moulin des Flandres van Yves Coutant aan de pers voorgesteld, in aanwezigheid van Jean-Jacques Descamps, Staatssecretaris voor Toerisme.
De nieuwe Michelin-gids vervangt de vorige gids Nord de la France uit 1971. Met de naamsverandering wordt ingespeeld op een nieuwe aanpak in het regionaal toeristisch beleid. Maar over de historische, culturele en politieke verbondenheid met de Nederlanden word je met deze gids niet veelwijzer. Ook over de taaltoestand in de Westhoek wordt met geen woord gerept, en dat in een gids die Archives du Nord van Marguerite Yourcenar in de bibliografie opneemt. Des te meer aandacht wordt er besteed aan architectuur, industrie, gastronomie en folklore in deze overigens overzichtelijke en rijk geïllustreerde gids.
Tijdens de middagzitting van de 28ste Vlaamse Cultuurdag in Ekelsbeke (20 juli 1986) vielen vooral de scherpere standpunten op bij de woordvoerders van twee Frans-Vlaamse verenigingen: Jacques Fermaut en Frank Allacker. Verder was er goed nieuws in verband met Radio Uylenspiegel, de vrije zender die in 1978 werd opgericht en in mei 1983 werd erkend. Momenteel wordt er ongeveer 15 uur uitgezonden vanaf de Kasselberg. Woordvoerdster Patricia Joly zei dat er goede hoop is dat Radio Uylenspiegel vanaf oktober 1986 85 uur per week in de ether zal zijn als een volwaardige Vlaamsculturele radiozender.