Chambres d Amis. Joseph Kosuth, ‘Chambre Vereecke’, Coupure 90.
samenwerking tussen het museum en de gastvrije bewoners vormde eveneens een belangrijke legitimatie voor de specifieke functie van een museum voor hedendaagse kunst in een historische stad als Gent. Het museum verzekert de historische continuïteit van een artistieke traditie waar zowel de Vlaamse primitieven als de Latemse expressionisten deel van uitmaken. Deze historische continuïteit wordt nog het best weerspiegeld in de architectuur en de stedenbouwkundige ontwikkeling van de stadskern.
Chambres d'amis biedt de bezoekers eveneens de gelegenheid om deze stad beter te leren kennen. De bereidwillige eigenaars bewonen niet alleen statige burgershuizen langs de Coupure, maar eveneens arbeiderswoningen en huizen in de meer geïndustrialiseerde buurt van de Gentse haven. Tevens kan de bezoeker kennismaken met de verschillende facetten van een bepaalde wooncultuur.
Dat het concept van de tentoonstelling het werk van de deelnemende kunstenaars ingrijpend beïnvloed heeft, is een positieve ontwikkeling. Het unieke van de tentoonstelling is niet alleen dat ze plaatsgrijpt in particuliere woningen, maar vooral dat de bewoners getuige waren van een artistiek proces waar ze ongewild en onbewust zelf deel van konden uitmaken.
Het resultaat is een kwalitatief hoogstaande tentoonstelling waarbij de drempelverlagende factor de kwaliteit van de werken niet in het minst heeft aangetast. Om naast het privékarakter van de woning ook de functie van het museum te benadrukken, toont het Museum van Hedendaagse Kunst haar eigen verzameling waarin eveneens werk aanwezig is van aan Chambres d'amis deelnemende kunstenaars. Alles sa-