De Franse Nederlanden
De Franse Nederlanden: actualiteiten
Politiek
De parlementsverkiezingen van 16 maart 1986 hebben het politieke landschap in Frankrijk gewijzigd. De rechtse coalitie van het neogaullistische R.P.R. en het liberale U.D.F. haalde een krappe meerderheid; de socialistische partij verloor haar volstrekte meerderheid maar bleef de grootste partij; de communisten bereikten een historisch dieptepunt en het extreem-rechtse Front National kreeg 10% van het stemmenaantal wat een bevestiging betekende van de groei van de partij.
Voor de departementen Nord/Pas-de-Calais - bekende bastions van links in het verleden - is de zetelverdeling tussen links en rechts nu heel evenwichtig. In het Noorderdepartement gaan 9 zetels naar R.P.R.-U.D.F. (+5) en 3 zetels naar het Front National (+ 3) ten nadele van de socialisten (8 zetels; -5) en communisten (4 zetels; -2). In het departement Pas-de-Calais halen R.P.R.-U.D.F. 5 zetels (+ 5) en het Front National neemt 1 zetel in beslag. De socialisten verliezen 6 zetels en houden nog 6 zetels over terwijl voor de communistische partij de status quo gehandhaafd blijft met 2 zetels.
Frankrijk gaat nu een periode in van moeilijke ‘cohabitatie’ tussen een rechtse meerderheid en de socialistische president François Mitterand. Wat de weerslag daarvan zal zijn op de culturele decentralisatie is nog niet te overzien, maar de eerste beslissing van de nieuwe minister van Cultuur en Communicatie, François Léotard, is alvast een vingerwijzing. De krant La Voix du Nord (3 april 1986) berichtte dat het overbrengen naar Rijsel van de unieke verzameling maquettes van Vaubans versterkte steden in Frankrijk, België en Nederland niet doorgaat. Parijs laat deze historische collectie niet los voor het opzetten van een nationaal museum in de stad van de socialistische burgemeester Mauroy. (Terwijl de opening al gepland was voor de herfst van 1986).
Op 16 maart werden ook regionale verkiezingen gehouden voor de samenstelling van de 22 gewestraden, die door de decentralisatie van de socialistische regering ruime regionale bevoegdheden kregen. De socialisten verloren het voorzitterschap in 4 regio's, en behouden enkel Nord/Pas-de-Calais en Limousin. Noël Josèphe werd herkozen tot voorzitter van de regionale raad Nord/Pas-de-Calais.