Vlaamse Beweging
Vlaams initiatief in het Paleis voor Schone Kunsten
In de schoot van het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten werd onlangs een nieuwe vereniging opgericht, die kortweg Paleis vzw wordt genoemd. Deze Vlaamse vereniging in het Paleis voor Schone Kunsten werd als vereniging zonder winstoogmerk (vzw) op 25 mei 1985 gesticht, met als voornaamste statutaire doelstelling bij te dragen tot de verruiming van het culturele en artistieke leven in de Vlaamse gemeenschap en, vooral, een actieve Vlaamse culturele werking te waarborgen in het Paleis voor Schone Kunsten (PSK).
De Vlaamse aanwezigheid in het PSK te Brussel is steeds een betwistbaar gegeven geweest. Nog altijd draagt het PSK het odium mee van een ‘francofoon nest’, waar de Vlamingen amper geduld werden en nogal schuchter en minimaal aan bod kwamen.
Tussen 1928, het jaar van de oprichting van België's eerste cultureel centrum dat het PSK was, tot 1950 kon men de Vlaamse aanwezigheid zo goed als onbestaande beschouwen. Onder impuls van onder meer de schrijvers Maurice Roelants en Marnix Gijsen en professor Robert Vandeputte verzorgde het Nederlandstalig Kunst- en Cultuurverbond de Vlaamse presentie in het PSK, maar de middelen voor een expansieve en gestructureerde werking ontbraken grotendeels. Jarenlang werd een verlammend deficit meegesleept.
Momenteel staat de gezamenlijke infrastructuur van het PSK ter beschikking van een hele reeks pluriforme culturele verenigingen, zoals de Filharmonische vereniging, de Vereniging voor Tentoonstellingen, Jeugd en Muziek, het Filmmuseum, enz.
In de aan gang zijnde herstructurering van de werking en exploitatie van het PSK wil Paleis vzw de Vlaamse aanwezigheid in het PSK zelf en in Brussel versterken en uitbreiden en wil zij bovendien een rol van enige betekenis gaan spelen door als trefpunt van het cultureel gebeuren op te treden. Het streven naar kwaliteit wordt als voornaamste norm vooropgesteld.
De ambities van Paleis vzw zijn duidelijk aanwezig. Men wil zich voornamelijk toeleggen op het taalgebonden aanbod, met een duidelijk accent op ‘Nederlandstalig’. In concreto omvat dit theatervoorstellingen, chanson, cabaret, variété, literaire tentoonstellingen, debatten, voordrachten, symposia, musical, moderne dans en ballet, happenings en een permanente boekenstand.
Als doelgroepen worden uiteraard de Brusselse Vlamingen beoogd, maar ook het grote aantal Vlaamse pendelaars die in