kwaliteit, met fraaie bladzijden afgewisseld met (te veel) cerebraal gepraat. Het typisch cerebrale in de raisonneer dramatiek heeft Rademakers grotendeels kundig ontweken, zodat je de film als geheel toch wel ondergaat als een pakkend werkstuk.
De sterkste indruk maakt de uitvoerige behandeling van de twaalfjarige Anton Steenwijk, die tot aan de middelbare leeftijd toe dezelfde Anton, hetzelfde gekwetste kind blijft. Gekwetst door de onverhoedse gewelddadige dood van zijn ouders en zijn iets oudere broer. Dood en ontheemding raasden binnen, midden in de geborgenheid van een gezamenlijk gespeeld familie spel. Wat dit onderdeel van de film betreft heeft Rademakers zich op indrukwekkende manier onttrokken aan de raisonneer dramatiek en markeert hij overtuigend de kern van de zaak, Anton Steenwijk. Een gecompliceerde zaak door de verstrengeling van schuld en plicht, van willekeur en toeval.
Deze verstrengeling is moeilijk in zuivere beelddramatiek vast te leggen. Rademakers heeft daarom het hulpmiddel gebruikt van een zekere psychische verstarring
Uit ‘In de schaduw van de overwinning’, een film van Ate de Jong, met Jeroen Krabbé en Linda van Dyck.
bij zijn belangrijkste figuur, Anton (Derek de Lint). Die verstarring krijgt de kans wat door broken te raken, bij een ontmoeting van Anton met de man, die de hele fatale geschiedenis op gang heeft gebracht door het neerschieten van een misdadige NSB'er. Het is jammer dat John Kraaykamp de tragiek van deze man, die door allerlei gevoelstegenstrijdigheden wordt gekweld, niet meester is geworden, zodat er geen levende persoonlijkheid heeft kunnen ontstaan. Dit valt tegen het einde van de film en had de bekroning van het geheel moeten zijn, dat is het niet. Het gevolg is, dat het slot wat onbevredigend blijft.
Kort voordat De aanslag op de filmmarkt verscheen is er een andere film in omloop gekomen, waarin eveneens een visie op Nederland in oorlogstijd wordt uitgebeeld. Volgens de één in te gemakkelijke en te goedkope fantasie, volgens de ander weer scherp en raak. De waarheid ligt ergens in het midden. Het gaat om de jongste film van Ate de Jong (geproduceerd door de succesvolle Matthijs van Heyningen): In de schaduw van de overwinning.