Vlaamse versterking voor Brussel
De parlementsverkiezingen van 13 oktober 1985 bevestigen wat reeds een aantal jaren als een sociologisch gegeven werd vastgesteld: de Franstalige Brusselse ‘vloedgolf’ en ‘olievlek’ in het randgebied blijkt ingedijkt en de Nederlandstalige stellingen worden langzaam maar zeker versterkt.
In vergelijking met de verkiezingen van 1981 zijn de stemmen op eentalig Vlaamse lijsten met 2,7 % toegenomen (41,1 % tegen 38,4 % van de uitgebrachte stemmen in het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde in 1981). Ook bij de Franstaligen bestaat een neiging om meer op eentalige partijen te stemmen.
Het opmerkelijkste van de voorbije verkiezingen in Brussel is het feit dat het FDF (Front des Francophones) meer dan gehalveerd werd (van 17,4 % in 1981 naar 8,3 % van het Brusselse kiezerscorps in 1985).
Dat de Vlaamse lijsten in het hele Brusselse kiesarrondissement versterkt uit de bus zijn gekomen, en de toename van stemmen op eentalig Vlaamse lijsten in het Brusselse randgebied veelbetekenend genoemd mag worden, kan mede wijzen op een trend dat het Vlaamse en Franstalige kiezerscorps ook meer en meer elk hun eigen weg gaan.
Een ander opmerkelijke tendens is de vooruitgang van het Vlaams Onderwijs in Brussel. De voorzitter van de NCC (Nederlandse Commissie van de Cultuur), Hugo Weckx, deelde in deze context mee dat het Nederlandstalig basisonderwijs in Brussel opnieuw vooruitgegaan is, ondanks de algemene vermindering van de schoolbevolking door de verlaagde nataliteit en de stadsvlucht uit Brussel.
Momenteel zitten er dit schooljaar bijna 15.000 leerlingen in het Nederlandstalig Brussels basisonderwijs, wat een toename met 3,23 % betekent, tegenover een daling van 7,3 % voor het Franstalig basisonderwijs.
De recuperatiestrategie, vooral wat betreft taalgemengde gezinnen, blijkt een sociologische bevestiging te zijn van de toenemende identiteitsgroei en -profilering van de Vlamingen in Brussel. Dat de groeiende economische en politieke macht van Vlaanderen hierbij ook een rol speelt, kan een bijkomende reden zijn waarom, zeker in de huidige evolutie, de Vlaamse gemeenschap het strategische belang van het Brusselse dossier van nabij blijft volgen, en er in blijft investeren.
Godfried van de Perre