dens om het streekdialect tot cultuurtaal te verheffen. ‘Frans-Vlaanderen moet resoluut kiezen voor het Algemeen Nederlands, zoniet dreigt het zich te isoleren van het Vlaams-Nederlandse achterland’, aldus De Wandel. Hij beschouwde het als een taak van de Taalunie om de verschillende taalinitiatieven voor het Nederlands in Frans-Vlaanderen te coördineren in gezamenlijk overleg met de Vlaamse en Nederlandse overheid, de Frans-Vlaamse verenigingen en het ‘Komitee voor Frans-Vlaanderen’, zodat de studie van het Nederlands er in aanzien wint.
In de uiteenzetting van De Wandel hoorden we verschillende echo's van de tekst van Jozef Deleu, gepubliceerd als vrije tribune in De Standaard (19 September 1985) onder de titel: Ondubbelzinnig kultuurbeleid voor Frans-Vlaanderen.
Karel Demeulemeester, nationaal secretaris van VTB-VAB, wees er in zijn toespraak op dat Frans-Vlaanderen beschouwd moet worden als een kansengebied voor het toerisme en niet als een industrieel verarmde regio of een puur folkloristisch terrein. Hij stelde voor om toeristische inventarisatie van de streek te maken. De VTB start in elk geval begin 1986 met een vertegenwoordiging aldaar. Ook staat niets een herschreven uitgave van Van Overstraetens gids voor Frans-Vlaanderen in de weg.
Na een hulde aan Vital Celen door Luc Verbeke en de toekenning van de vierde Vital Celenprijs aan de Frans-Vlaming Régis de Mol, verklaarde Cultuurminister Karel Poma dat hij de Frans-Vlamingen zou steunen tijdens de besprekingen over de herziening van het Frans-Belgisch cultureel akkoord.
Dit jaar hebben 104 Frans-Vlamingen deelgenomen aan de 20ste Nederlandse Taalprijsvraag, uitgeschreven door het ‘Komitee voor Frans-Vlaanderen’. Het huidige succes van deze opstelwedstrijd is grotendeels te danken aan de inspanningen voor het Nederlands onderwijs in Frans-Vlaanderen. Maar ook het Comité voor Culturele Aangelegenheden van de Kredietbank draagt al enkele jaren bij tot dat succes. Sinds 1981 krijgt elke deelnemer aan de Taalprijsvraag de kans om een begeleid daguitstapje naar Vlaanderen mee te maken. Dit jaar werd een hele dag in Brussel doorgebracht. Dit KB-initiatief betekent een niet te onderschatten stimulans voor het Nederlands onderwijs in Frans-Vlaanderen. Het verstevigt het imago van het Nederlands bij de deelnemers, bevordert het zo noodzakelijke contact met het Noorden en het gemeenschappelijke erfgoed en biedt bovenal het inzicht dat een cultuurtaal als het Nederlands een brug legt over de grens.
De 27ste Vlaamse Cultuurdag in Ekelsbeke vond plaats op 21 juli 1985. De middagzitting was gewijd aan Waten. Christiane Lesage sprak over de toren van Waten en Filip Despriet gaf commentaar bij nieuwe archeologische vondsten in Waten, die een ander licht werpen op de geschiedenis van het kustgebied.
Ook brachten de verschillende Frans-Vlaamse verenigingen verslag uit over hun activiteiten. ‘Menschen lyk wyder’ was in het voorbije jaar bijzonder actief. Voorzitter Franck Allacker zorgde ervoor dat een Frans-Vlaamse delegatie een onderhoud had met de Vlaamse Cultuurminister Karel Poma om de steun aan Frans-Vlaanderen te bespreken. Allacker was ook gastspreker op het Algemeen Nederlands Congres in Antwerpen.
Het gaat ook goed met de Frans-Vlaamse afdeling van het Davidsfonds. Na één jaar telt de vereniging 70 leden.