‘De Wonderwinkel’ (Jef Ceulemans - Dirk De Paepe).
deze serie was dat BRT-realisator Jef Ceulemans, co-realisator was Dirk De Paepe.
Na zijn studies bij Raoul Servais ging Dirk De Paepe (Brugge, 1951) immers werken in de Pen Film Studio's, waar hij als animatiefilmer publiciteitsfilms, educatieve films en trucages ontwerpt en realiseert.
Als realisator van De Wonderwinkel, een unicum als Vlaamse tekenfilmserie, bewees hij zijn talent. Dit jeugdfeuilleton, naar een scenario van Gommaar Timmermans, de striptekenaar Got, vertelt het verhaal van Jonas, die op weg naar school de ‘wonderwinkel’ binnenstapt en kennismaakt met enkele pittoreske bewoners van het pand. Via een tijdmachine komt hij in verschillende historische periodes terecht en beleeft hij allerlei fantastische avonturen.
Een uitermate verzorgde animatie, spirituele humor en ongemeen kleurrijke decors kenmerken deze geslaagde produktie. De Wonderwinkel bewees meteen dat De Paepe de leiding van een dergelijk groots opgezet project aankon.
De kwaliteiten van deze tv-serie wekten zelfs de belangstelling van Amerikaanse producers en tv-stations. Waarom de BRT tot nog toe op deze interesse niet inging, blijft een open vraag.
Met evenveel zin voor perfectie in de afwerking realiseerde de cineast in 1981 een korte animatiefilm, die behoort tot de eerste reeks B.A.C.-produkties: In de greep van Gambrinus. Het prachtige koloriet en de verzorgde animatie wegen in deze film echter niet op tegen het ietwat zwakke scenario.
Belangrijker is dat de Amerikaanse bewondering voor De Wonderwinkel in 1983 resulteerde in een voor de Vlaamse animatiefilm prestigieuze opdracht: de produktie van de tekenfilm die The Curse of the Pink Panther van Blake Edwards zou inleiden. Voor deze animatiefilm van vijf minuten werkte Dirk De Paepe als eerste in België met een Panavisionlens.
Het succes van De Wonderwinkel leidde eveneens tot een nieuwe opdracht van de BRT, nl. de produktie van de eerste Vlaamse lange animatiefilm, Jan zonder Vrees (1985). De film kwam op dezelfde wijze tot stand als de tv-serie: BRT-realisator Jef Cassiers nam als algemeen regisseur de supervisie op zich, verantwoordelijk voor de animatie in de Pen Film Studio's was opnieuw Dirk De Paepe.
Jan zonder Vrees is gebaseerd op het indertijd succesvolle jeugdboek De wonderlijke lotgevallen van Jan zonder Vrees. Een 15de-eeuwse vertelling (1910) van Constant De Kinder. Het is een verhaal over een Antwerpse volksjongen, die de strijd aangaat tegen het onrecht en de armoede in de middeleeuwse samenleving. Dank zij zijn buitengewone fysieke kracht blijft hij zijn belagers telkens de baas. Ten slotte wordt hij tot ridder geslagen en rijkelijk beloond voor zijn heldendaden.
Interessanter dan die helaas niet zo bijster originele plot is de artistieke vormgeving, die geïnspireerd is op meesters als Jeroen Bosch, Brueghel en Jules De Bruycker. De tekenstijl, het aangewende koloriet en niet in het minst de zeer verzorgde decors verlenen de film een unieke Vlaamse picturaliteit.
Voor dit project werkte Dirk De Paepe