Brad Dourif, Charlotte Berden en Dominique Deruddere in ‘Istanbul’, een film van Marc Didden.
en bij de vader terugbrengen. De nogal naïef opgezette kidnapping slaagt. Maar het meisje, dat al vlug goed kan opschieten met beide mannen, doet bij Klamski, die uiteindelijk een voor moord gezochte pedofiel blijkt, opnieuw zijn onweerstaanbare passie ontwaken. Willy wordt zich nu helemaal bewust wat voor man zijn reisgenoot is. Vanaf dat moment neemt hij de leiding van het hachelijke avontuur over. Samen met de in allerijl opgebelde doktersvrouw, een deus ex machina, bereikt het drietal Luxemburg, waar Joseph Corinne komt oppikken. De autohandelaar wordt echter door de politie geschaduwd. Zodra Willy dat verneemt, laat hij Klamski in de steek en vlucht hij met de doktersvrouw naar Istamboel.
Een ironische slotscène toont het paar op een zonnig terras met op de wazige achtergrond de moskeeen van de Turkse hoofdstad.
Zoals in Brussels by night stopte scenarioschrijver Marc Didden in het script van Istanbul een thrillerelement: naarmate de tocht door België vordert, wordt het mysterie rond het kernpersonage geleidelijk via allerlei details opgeheven. Martin Klamski lijdt zodanig onder zijn schuldcomplex dat hij tenslotte in Luxemburg aan Willy bekent naar Istamboel te reizen om daar ‘in de vreselijkste gevangenissen ter wereld’ te boeten.
Het ietwat magere, simplistische verhaal van deze road-movie met als thema ‘hoe elke onschuld vroeg of laat verloren gaat’ steunt volledig op de confrontatie tussen de twee protagonisten. De karaktertekening van die beide personages, Martin Klamski en Willy, is echter onvoldoende uitgewerkt, terwijl Didden de nevenpersonages helemaal in het vage laat. Het gevolg is dat Brad Dourif, bekend als talentrijk acteur uit o.m. One flew over the cuckoos nest, de film moet waarmaken. In zijn poging deze krachttoer te realiseren vervalt hij te vaak in overacting, wat in een zo strak en te sober geregistreerde film als Istanbul meer stoort dan overtuigt.
Diddens low budget-film is daarom nog geen mislukking te noemen. Evenals met Brussels by night profileert de cineast zich met zijn tweede film binnen de Vlaamse filmproduktie door zijn humane kijk op wat zich op existentieel menselijk vlak achter de façade van de hedendaagse technologische samenleving af speelt. Bovendien levert hij, zuiver filmtechnisch beschouwd, keurig werk af, weet hij eens te meer zelfs onervaren acteurs als Dominique Deruddere en Charlotte Berden voortreffelijk te regisseren en brengt hij enkele prachtige scènes (o.m. de verleidingsscène met Klamski en Corinne) in beeld. Behalve in de beginsequentie slaagt hij er echter niet in zijn film sfeer mee te geven, wat wel het geval was in Brussels by night.
Wim de Poorter