nalist bij de Franstalige krant Le Soir, de eminente rol van de Beursschouwburg in het culturele leven van Brussel: ‘De Beursschouwburg is nooit of heel zelden een van die plaatsen geweest waar achter de schermen van de kunst, de gemeenschap haar prestige, haar uiterlijk, haar façade wil doen glinsteren: hier is men in een ruimte waar onze zekerheden geen steek meer houden, waar alles aan het veranderen is, waar de samenleving haar kenteringen, haar gedaantewisselingen als het ware experimenteert. Hier worden nieuwe talen gesproken, nieuwe begrippen uitgevonden, nieuwe visies geprobeerd. Een moderne hoofdstad moet over dergelijke plaatsen beschikken, het is zelfs een voorwaarde voor een goed demokratisch funktioneren van deze gemeenschap’. Als Franstalige evalueerde Jacques De Decker de vernieuwende veelzijdigheid van de Beursactiviteiten.
Over de Beursschouwburg als koploper in het culturele leven te Brussel zei hij: ‘de Franstaligen in Brussel zijn nooit motor geweest van eigen nieuwe kreaties, ze zijn zó onder de invloed van Parijs dat zij zelf niet inzien dat de modellen van anderehoofdsteden tot hun stad meer aangepast kunnen zijn dan het patroon van de Ville Lumière. Als er nu gesproken mag worden van een swinging Brussels of van een Brussels by night is dat veel meer te danken aan twintig jaar Beursbestaan dan aan anderhalve eeuw qualité française...’.
De activiteiten op creatief vlak komen in Brussel van de Vlamingen, stelt De Decker vast: ‘Een pluspunt te zijn niet alleen voor de Vlamingen, maar voor alle inwoners van deze stad, ver van iedere vorm van kortzichtige “apartheid”. Niemand in Franse kringen spreekt nog van een Théâtre de la Bourse, al wordt de Beursschouwburg op de meest eigenaardige manieren uitgesproken. Dit alleen al is een verovering, niet alleen voor Vlaanderen, maar voor deze stad in het algemeen die misschien na conflictuele jaren meer verdraagzaamheid en wederzijds begrip tegemoet gaat’.
Als openlijke constatering van een anderstalige lijkt me dit het mooiste compliment dat de Beursschouwburg gegeven kon worden.
De Beursschouwburg kon nooit beschikken over een groot budget; prestigeprojecten kende het niet. ‘Niet de grote, megalomane projecten werden in de Ortsstraat neergezet, maar aanzetten tot nieuwe stijlen en richtingen. Bij successen noch bij miskleunen werd lang stilgestaan, altijd weer werd het eigen beleid onder de loep genomen en bijgestuurd. Nooit werden experimenten geschuwd, maar ze moesten wel zinvol zijn. En betaalbaar. Want ook geldgebrek en het eeuwige tobben en wroeten om er uit te geraken is een constante in de geschiedenis van twintig jaar Beurs’, zo stelt Karel Anthierens, huidig voorzitter van de Beursschouwburg.
Wellicht is deze chronische beperktheid van middelen, samen met een open en soepel beheer en de onbetaalbare inzet van een hele groep creatieve mensen de gezonde voedingsbodem én garantie voor het verdere bestaan van de Beursschouwburg. Ook namens de overheid werd een blijk van vertrouwen ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de Beurs gegeven: ‘De Vlaamse culturele minderheidspositie te Brussel heeft een scherpere profilering in kwaliteit én eigenzinnigheid meegebracht, want anders wordt men niet gehoord noch gezien’, stelde Hugo Weckx, voorzitter van de Nederlandse Cultuurcommissie. Na twintig jaar is de geloofwaardigheid van dit profiel een begrip geworden, een label voor Vlaamse openheid en vitaliteit. Nuttige vormen van samenwerking bij soortgelijke initiatieven zouden in de toekomst wel eens van groot belang kunnen zijn. De Vlaamse ‘underdog-mentaliteit’ in Brussel is mede door twintig jaar ‘Beurswerking’ geworden tot complexloze aanwezigheid in een multiraciale hoofdstad.
Affiche voor Mallemunt 1980, door Albert Pepermans, 58 × 87 cm.
‘Heimwee naar de toekomst’ blijft ook vandaag het artistieke leidmotief en het enige geldige uitgangspunt voor het voortbestaan van de Beursschouwburg.
Godfried van de Perre
Twintig jaar Beursschouwburg, een groepsportret, brochure uitgegeven door de Beursschouwburg in portfolio met vijf unieke reprodukties van onvindbaar geworden Beurs-affiches, (Beursschouwburg, A. Ortsstraat 22, B-1000 Brussel).