De Franse Nederlanden
De Franse Nederlanden: publikaties.
In publikaties over Vlaanderen, bestemd voor het grote publiek, wordt Frans-Vlaanderen hoe langer hoe meer als een deel van het geheel behandeld. Dat is ook het geval in twee recente werken, die men tot de betere geschenkboeken kan rekenen:
Reis door Vlaanderen van Alfons de Belder met een korte, historische en cultuurhistorische inleiding van Dr. Jan van Roey en een schets van de economische activiteiten is voornamelijk een kijkboek. Het telt 503 kleurenfoto's. De teksten zijn in 5 talen gesteld. In een 50-tal foto's wordt een beeld gegeven van de schoon-heid en de rijkdom van Frans-Vlaanderen. Vergeleken met andere fotoboeken van deze streek zijn de beelden wat te idyllisch.
De Vlaamse kustvlakte: van Calais tot Saeftinge is meer een historisch-geografisch dan een toeristisch boek. De auteurs schrijven de geschiedenis van de kustvlakte in relatie tot het landschap. Het slot geeft dit rijk geillustreerde werk enkele tips voor natuurverkenningen. Voor Frans-Vlaanderen zijn dat: de Watenberg, de Galgeberg, Grevelingen en de Moeren. Het is jammer dat de auteurs niet consequent zijn in hun toponymische aanduidingen. Ze hebben het over Duinkerke en Grevelingen, maar ook over Calais en Watten.
alfons de belder, Reis door Vlaanderen, Kunstuitgeverij, Antwerpen, 400 p.
honore rottier en henri arnoldus, De Vlaamse Kustvlakte: van Calais tot Saeftinge, Lannoo, Tielt, 1984, 208 p.
Albert Delahaye is bekend door zijn omstreden stelling dat het geschiedkundig beeld van Nederland vóór de llde eeuw vervalst werd doordat de toponiemen uit de beschikbare bronnen nooit gesitueerd werden waar ze volgens hem horen: in Frans-Vlaanderen. Zijn laatste publikatie De ware kijk op... Noyon, het land van Bethune en Frisia is een bewerking van eerdere publikaties met toevoeging van alle bronnen waarop zijn stellingen zijn gebaseerd. Wie zich in deze complexe materie wil verdiepen, verwijzen we naar het artikel van Delahaye en het antwoord daarop van Prof. Gysseling in het Jaarboek De Franse Nederlanden (1979, 1980).
albert delahaye, De Ware kijk Op... DI. 1: Noyon, het land van Bethune en Frisia; teksten 1-497, Zundert, 1984, 496 p.
In het tijdschrift Naamkunde, (feestbundel voor Maurits Gysseling), publiceerden Ludo Milis en Hugo Ryckeboer een inleidend onderzoek over Nederlandse namen voor Noordfranse toponiemen in het Frans-Vlaamse dialect. Het onderzoek maakt o.a. duidelijk dat het historische concept van Vlaanderen bij de gewone man in deze streek niet meer leeft. Verder blijkt dat voor enkele steden de gangbare Nederlandse namen gebruikt worden in het dialect. Dat geldt voor Atrecht, Kamerijk, Dowaai, Kales, Sint-Omaars, Ariën, Rijsel en Armentiers.
ludo milis en hugo ryckeboer, Nederlandse namen voor Noordfranse toponie-men in het Frans-Vlaams dialekt, in Naamkunde, jrg 17 (1985), afl. 1-4, pp. 229-248.
Het eerste nummer van Plat Pays is verschenen. Deze driemaandelijkse ‘revue de culture neerlandaise’, geredigeerd door Joost De Geest (Universiteit Rijsel III) is bedoeld voor wie Nederlands studeert in Noord-Frankrijk. De inhoud is gedeeltelijk in het Nederlands geschreven. Het tijdschrift beantwoordt niet aan wat men er na voorafgaande publiciteit van zou mogen verwachten. De opmaak in offset overstijgt de kwaliteit van een gewoon schoolblaadje niet. De inhoud is ongelijk van waarde. De informatie over Kunst en Cultuur wordt aangevuld met een ‘atonale’ kookrubriek.
Le Plat Pays, tijdschrift van de Association des nSerlandisants du Nord, Université de Lille III, B.P. 149, F-59653 Villeneuve d'Ascq.
Dirk Verbeke