Dansjaarboek 1983-1984.
Reeds enkele jaren is duidelijk sprake van een spektaculaire ontwikkeling op het gebied van dansactiviteiten met een uitgebreid aanbod in zeer verschillende stijlen. Deze oplevende belangstelling leverde vele produkties op waarbij tientallen groepen en groepjes of danssolisten naast ouder werk ook nieuw gecreeerde dansprodukties toonden. Daarnaast traden het afgelopen seizoen 33 buitenlandse dansgezelschappen in Nederland op. Al deze professionele dansactiviteiten zijn opgenomen in het Dansjaarboek 1983-1984.
De eerste keer dat een ballet-jaarboek verscheen was in 1957 maar na enkele jaren moest om financiele redenen de uitgave van zo'n jaarboek worden gestaakt en werden de dansactiviteiten toegevoegd aan de theateroverzichten in het Nederlands Theaterjaarboek. Maar nu met de groeiende belangstelling voor de dans is er weer een fraai boekwerk uitgegeven geheel aan deze kunstvorm gewijd. De samenstellers: Jan Baart, Marc Jonkers en Eva van Schaik onder eindredactie van Ine Rietstap hebben een interessant boek afgeleverd waarin na een korte inleiding en een beknopte samenvatting: Dans in Nederland seizoen 1983-1984, in chronologische volgorde de dans-uitvoeringen van het seizoen worden gepresenteerd terwijl ook diverse TV-uitzendingen zijn vermeld. Naast optreden van eigen grotere groepen als het Nationale Ballet, Nederlands Danstheater, Scapino Ballet worden ook produkties van kleinere groepen genoemd zoals o.a. Intro-dans, Werkcentrum Dans en werk van Amy Gale die relaties legt tussen dans, beeldende kunst en literatuur. Ook de buitenlandse groepen die in Nederland optraden zoals The Kichen met Bauhaus Dansen en Ballet van de XXste eeuw o.l.v. Maurice Béjart.
Naast een stijgende belangstelling constateren de samenstellers een zekere consolidatie en teruggrijpen naar het verleden. Het zilveren jubileum van het Nederlandse Danstheater was een belangrijke gebeurtenis met een overzichtsprogramma van historische danswerken van vier voormalige artistieke leiders. Nieuwe ontwikkelingen zijn te bespeuren bij Krisztina de Chatel en Bart Stuyf en de reeds genoemde Amy Gale, terwijl ook het verschijnsel zich voordoet dat dansers zich verbinden per project waardoor er een uitwisseling van dansers ontstaat zodat vernieuwingen op gang komen.
Het jaarboek is rijkelijk opgesierd met foto's. Verder worden prijzen en evenementen vermeld zoals o.a. de uitreiking van de prijs Choreografischer Wettbewerb 1984 te Keulen aan Nacho Duato en tenslotte zijn er alfabetische registers opgenomen van Nederlandse gezelschappen met hun repertoire, gastvoorstellingen en persoonsnamen. Het geheel levert een boeiend kijk- en naslagwerk op dat van historische en documentaire waarde is voor de danskunst.
Piet Simons
Dansjaarboek 1983-1984. Uitgeverij J.H. Gottmer, Haarlem, 1984.