belangrijkste Gelderse vorst was ongetwijfeld Reinald II (begin veertiende eeuw). Evenals de Hollandse graaf Willem III mengde hij zich in de Europese politiek. Hij huwde met een dochter van de Engelse koning Eduard III, wiens bondgenoot hij was in de strijd tegen Frankrijk. Onder Reinald, die van de Engelse koning de hertogstitel ontving, kende Gelre zijn grootste expansie.
In de middeleeuwen kwam de IJsselregio tot ongekende welvaart mede dank zij de Hanze. De goede verbindingen te water en bovenal de gunstige centrale ligging tussen Scandinavië, het Oostzeegebied, Vlaanderen, het Rijngebied en Engeland bevorderden de handel. Ongetwijfeld schiep het Hanzeverbond ook nieuwe mogelijkheden voor de IJsselsteden (merkwaardig genoeg is hierover in het Nederlands betrekkelijk weinig gepubliceerd. Ik noem slechts prof. W. Jappe Alberts De Nederlandse Hanzesteden, Bussum, tweede druk, 1980). Veel heeft de Hanzehandel te danken aan de uitvinding van een nieuw en groter scheepstype: de kogge. Verschillende industrieën en ambachten kwamen in deze tijd tot ontwikkeling o.m. de steenbakkerij en de dakpannenfabricage. Een belangrijk deel van de Londense Tower is van Nederlandse baksteen gemaakt. Interessant zijn de bijzonderheden, die de schrijvers geven over de middeleeuwse stadskeuren, hun verordeningen, regels en boetes, die ook de consument moesten beschermen.
In de IJsselstreek werd de geestelijke beweging geboren, die voor geheel West-Europa van betekenis is geweest: de Moderne Devotie met als illustere mannen Geert Groote en Thomas à Kempis, aan welke laatste zoals bekend De navolging van Christus wordt toegeschreven. Het boekje werd in minstens vijftig talen vertaald. Onze koning Willem I hield het in zijn handen toen hij in 1843 eenzaam in Berlijn stierf.
Cultuurhistorisch is de IJsselstreek van grote betekenis geweest. Deventer, één van de centra van de Moderne Devotie, was aan het einde van de vijftiende eeuw de belangrijkste drukkersstad van de Noordelijke Nederlanden. In Nederland is men in 1473 begonnen met het drukken met losse letters. De oudste bekende Deventer druk dateert al van 1477. Zwolle kreeg zijn eerste drukkerij in 1479.
Het beeld, dat het boek geeft van de laatste Gelderse hertog Karel is bepaald ongunstig. Zonder een spoor van Gelders chauvinisme tekenen de auteurs hem en zijn beruchte veldheer Maarten van Rossum als oorlogszuchtige op buit beluste roofridders. In de oorlog van Gelre tegen keizer Karel V trok Maarten van Rossum zelfs naar de Zuidelijke Nederlanden. Hij bestookte Antwerpen, pleegde een aanslag op Leuven en Gent en drong ook in Luxemburg door. Eerst in 1543 werd Gelre bij het Habsburgse rijk gevoegd. Maarten van Rossum trad in dienst van de voormalige tegenstander keizer Karel V en werd benoemd tot stadhouder van Luxemburg. Aan hem herinneren nog het onlangs gerestaureerde kasteel de Cannenburg bij Vaassen en het Duivelshuis in Arnhem.
De Tachtigjarige Oorlog heeft desastreuze gevolgen gehad voor de IJsselstreek, die veelvuldig het toneel was van de strijd tussen de Nederlandse en Spaanse troepen. In 1572 richtten de Spanjaarden een waar bloedbad aan in Zutphen. Andere steden zoals Doetinchem en Doesburg wisselden voortdurend van bezetter. Aanvankelijk werden de Noordelijke Nederlanden gesteund door de Engelse koningin Elizabeth, die zoals bekend graaf Leicester met een hulplegertje naar de opstandelingen zond. Hierbij bevond zich de renaissance-dichter Philip Sidney, die in 1586 tegen de Spanjaarden sneuvelde en voor wie de stad Zutphen een standbeeld heeft opgericht. De bekende uit Zwolle afkomstige schilder Gerard Terborch heeft het einde van de Tachtigjarige en Dertigjarige Oorlog vereeuwigd in zijn befaamde schilderij van de Vrede van Münster. Hij werd door koning Filips IV van Spanje in de adelstand verheven. De IJsselstreek telt minder bekende schilders dan Holland. Toch had hier ook de naam van de in Kampen geboren Hendrick Avercamp moeten worden genoemd, de bekende schilder van wintergezichten. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog kwam zoals bekend ook de vertaling van de Statenbijbel tot stand. Aan deze bijbelvertaling werd medewerking verleend door de uit het Vlaamse Deynse (thans Deinze) afkomstige ds. Wilhelmus Baudartius, die in Zutphen woonde.
In economisch opzicht ging de IJsselstreek in de achttiende eeuw steeds verder achteruit. Wel werden pogingen gedaan het gebied nieuwe welvaart te schenken. Zo vatte de Arnhemse advocaat W.H. van Hasselt het plan op om bij Voorst moerbeibomen voor de zijdeteelt te laten planten. Een andere opmerkelijke figuur uit deze tijd van de Verlichting was de Zutphense predikant J.F. Martinet (1729-1796). Hij schreef een Catechismus der Natuur, welke in verschillende talen is vertaald en ook in het British Museum aanwezig is. Ds. Martinet was afkomstig uit Deurne. Hij publiceerde naast zijn natuurwetenschappelijke geschriften ook geschiedenis van de Waldenzen en een negendelige Historie der Waereld!.
Uit deze periode noem ik voorts nog de in Deventer woonachtige professor in de wiskunde Simon Tyssot de Patot, schrijver van Voyages et avantures de Jacques Massé, dat ver over de Nederlandse grenzen bekendheid verkreeg. Het is een kritisch boek