fragment ervan een dwingende kracht, een obsederende intensiteit, een vervaarlijk uitzicht. Vaak herkent de kijker pas na enige inspanning het voorgestelde ding, want het werd door de macroweergave vervreemd en opgenomen in een rijke, zelfs barokke, zeer bewogen beeld- en tekentaal. De agressiviteit van onze wereld, de gevaren van de uit de hand lopende technologie, de opdringerigheid van publiciteit en verkooptechniek reflecteren zich in een krachtige expressieve, temperamentvolle en op haar beurt ook soms agressieve uitwerking van het thema. Draai- en wentelbewegingen, explosies, vernietigend maar ook zichzelf vernielend geweld behoren tot het wezen van deze uitgebeelde objecten.
De heftige bewerking van het blad verbindt zich evenwel dikwijls met een relativerend afstandnemen dat zich concretiseert in spot of humor, ironie of schalksheid. Scherp kritisch of hekelend, strijdlustig of ironiserend, altijd getuigen de bladen van de kwaliteiten van zuivere teken- en graveerkunst. Rond de centraal geplaatste, in macroopname geprojecteerde hoofdelementen wervelen in roekeloze vlucht spiraal-, draai- of cirkelbewegingen, stippelen velden van punten of dotjes, groeperen zich arceringen of rasterstructuren.
Hoewel hij in zijn zeefdrukken op fraaie wijze kleuren heeft aangewend, gaat de voorkeur van Emiel Hoorne uit naar de zwart-witte procédés. Hij zet felle contrasten van het wit in het zwart of omgekeerd, maar werkt tevens met de vele schakeringen van de tussentonen, met de grotere helderheid of dofheid die aan het lichte of donkere gegeven kan worden.
De afbeeldingen laten zien hoe fraai hij de wit- en zwart-waarden verdeelt, tegenover elkaar stelt of door tussentonen en stippelvelden de contrasten verzacht.
Dat het werk van Emiel Hoorne
Emiel Hoorne, ‘Spaandergans’, zeefdruk, 1980 (Foto Barbe).
een gelukkige synthese is van thematische gebondenheid en hoogstaande esthetische kwaliteiten, blijkt erg duidelijk uit zijn mappen
Expansie vervuiling (vijf zeefdrukken, 1973),
Wereldproblematiek (vijf steendrukken, 1975),
Tour de France - de Klimmer (boek, 1974). Problemen en kritiek in verband met natuurbehoud, leefmilieu, militarisme, bewapening en competitiesport worden in de dadelijk te herkennen, persoonlijke vormentaal uitgewerkt. In de 2 × 1 meter grote zeefdruk
Régie de la coloration - Paris (1975) zien we de kathedraal Notre Dame in confrontatie met een toestel dat kleurpotloden afvuurt. Het is Hoornes humoristische manier om de vraag te stellen, hoe het behoud van waardevolle monumenten en de vernieuwing van de stadskern samen kunnen gaan.
Emiel Hoorne heeft zijn rijk talent ontplooid in de brede waaier van de grafische technieken: linosnede, houtsnede, burijngravure, droge-naald-ets, steendruk, serigrafie. Velen de-