De Franse Nederlanden
De Franse Nederlanden: actualiteiten.
Culturele informatie:
De Frans-Vlaamse stad Belle ontving op 25 en 26 september 1982 de 35e Frans-Vlaamse Cultuurdagen. Het organiserende Komitee voor Frans-Vlaanderen wou hiermee hulde brengen aan de stad die sedert een 15-tal jaar op de bres staat voor het voortleven van de Nederlandse taal en cultuur in deze streek.
Het programma van de 35e Cultuurdagen week niet af van dat der voorbije jaren: het geschiedkundig colloquium op zaterdag; de diverse sectievergaderingen op zondagmorgen en het plenum in de namiddag.
Tijdens deze laatste vergadering bepleitte burgemeester Jean Delobel het recht van de Frans-Vlaming om naar zijn Vlaamse oorsprong terug te gaan. Vanuit economisch standpunt wees hij op de rijke kansen die de studie van het Nederlands aan het Frans-Vlaamse kind kan bieden. In zijn uiteenzetting over de evolutie van het onderwijs van het Nederlands in Frans-Vlaanderen op officieel vlak onderschreef ook professor Walter Thys van de universiteit van Rijsel III deze zienswijze. Professor Thys liet zijn overzicht beginnen met de Journées du Néerlandais in 1974 die voor het officieel onderwijs van het Nederlands de echte start betekenden. Het een en ander leidde ertoe dat het Nederlands aan de universiteit van Rijsel vanaf het academiejaar 1974-1975 het statuut van hoofdvak meekreeg. Onmiddellijk rees de vraag naar de uitwegen van deze totaal nieuwe studierichting. Het antwoord wees in de richting van de diplomatie, het leger, het onderwijs... omdat het aantal specialisten in de Nederlandse taal in Frankrijk zo gering was. Omdat vooral het onderwijs een belangrijke pool van tewerkstelling kon zijn, werd opnieuw onder impuls van professor Thys een afzetgebied geschapen in het Frans-Vlaams middelbaar onderwijs, dat op zijn beurt de voedingsbodem zou worden voor de recrutering van studenten Nederlands aan de universiteit. Zo kwam de officiële studie van het Nederlands van de grond: het aantal middelbare scholen waar Nederlands werd gegeven nam toe, evenals het aantal leerlingen dat het Nederlands koos voor het baccalaureaatsexamen. W. Thys stipte verder het belang aan van het avondonderwijs, het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal en het Centre d'Etudes Néerlandaises in de actuele evolutie. Eerste schepen van Belle Camille Taccoen kreeg daarna de 3e Vital Celenprijs voor zijn verdiensten als promotor van het Nederlands in Belle en elders in Frans-Vlaanderen. Regis De Mol lichtte de inhoud van het Frans-Vlaams manifest
toe met betrekking tot het onderwijs van de volkstaal en het algemeen Nederlands. Toen nam de voorzitter van de Conseil Régional Noël Josèphe het woord. Hij beklemtoonde het recht van de regio's om in een geest van tolerantie en wederzijds respect met grenslanden aan culturele uitwisseling te doen en dit heel zeker als ze op dezelfde cultuur kunnen bogen. Dat hij getuigenis kwam afleggen van zijn Vlaamse oorsprong wekte heel wat sympathie, maar als voorzitter van de Conseil Régional hadden velen hem wellicht graag wat meer officiële taal horen spreken. Of is de Franse decentralisatiepolitiek inderdaad nog maar pas in haar prille beginfase?
U hebt gemerkt dat het de Frans-Vlamingen zelf waren die de plenumvergadering stoffeerden. Ik meen dat de vraag of de Frans-Vlaamse cultuurdagen niet in Frans-Vlaanderen thuishoren, nu de Frans-Vlaamse beweging op een bredere basis ter plaatse kan steunen, inderdaad overweging verdient!
Met de medewerking van de regio Noorden-Nauw-van-Kales, het Noorderdepartement en de stad Rijsel wordt van 13 oktober tot 6 december 1982 het 11e Festival van Rijsel ingericht. Het thema van dit jaar is ‘De Nederlanden’. Het is lang wachten geweest alvorens het Festival de kijker richtte op de cultuur die zich geografisch uitstrekt van het Noorden van Frankrijk tot Nederland.
Het accent ligt vooral op de 17e-eeuwse en de eigentijdse artistieke creativiteit. Op het programma staan meer dan 150 manifestaties over de hele regio verspreid. Er wordt zelfs gedecentraliseerd over de staatsgrens heen. Voor de klassieke muziek - met speciale aandacht voor de barokmuziek - heeft men een beroep gedaan op grote namen uit Vlaanderen en Nederland zoals het Gentse Collegium Vocale en het Belgisch Kamerorkest. Vermaarde symfonische orkesten als het Haagse Symfonisch Orkest en het Orkest van de Nationale Opera van België zijn eveneens van de partij. François Glorieux is één van de vele groten op de affiche van de recitals. Er is ook een brok eigentijdse muziek voorzien. Voor het eerst krijgt zelfs de jazzmuziek een belangriijke plaats. Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, het Nederlands Danstheater e.a. zorgen voor het dansspektakel. Het volksleven zal opnieuw tot leven komen in de samenstelling van een feest uit de tijd van Filips II; ook het volkslied komt ruimschoots aan bod. Er zijn verder een aantal toneelvoorstellingen, filmvertoningen en een expositie rond 16e-eeuwse en 17e-eeuwse Vlaamse en Hollandse meesters, tekeningen, kaarten...
Politieke grenzen hebben de historische, geografische, culturele banden tussen Frans-Vlaanderen, België en Nederland nooit kunnen wegwerken. Verleden jaar kwamen meer dan honderdduizend mensen op het festival af. Voor iedereen, van het Noorden van Frankrijk tot Nederland wordt de 11e editie van