Een Vlaams-Hollandse Woyzeck.
Op het jongste Holland Festival kon men een merkwaardige produktie meemaken van Georg Büchners Woyzeck. Deze realisatie kwam tot stand dank zij de samenwerking van de Stichting Theater Initiatieven Rotterdam, De Voorziening uit Groningen en het Gentse Arcatheater. Na een reeks voorstellingen in Rotterdam en Roden kwam de produktie naar Gent.
Zoals men weet is Woyzeck een onafgewerkt, brokkelig drama dat geschreven werd in 1836. George Steiner heeft het de eerste tragedie van het gewone leven genoemd. Woyzeck is een eenvoudige soldaat, een underdog, die om wat geld te verdienen knecht speelt bij een kapitein en zich als proefkonijn laat gebruiken voor medische experimenten. In schamele omstandigheden leeft hij samen met Marie bij wie hij een kind heeft. Door zijn benarde toestand en vooral door de ontrouw van Marie tot het uiterste gedreven zal hij haar vermoorden. Belangrijker dan het fait divers waarop Büchner zich baseerde zijn de verschillende in het drama verwerkte factoren die Woyzeck naar de waanzin en de misdaad drijven. Allereerst is er de klasseverdrukking: Woyzeck wordt misbruikt en uitgebuit. Maar ook sexuele en religieuze elementen spelen een rol. Woyzeck stelt de natuur tegenover de schijnmoraal en de schijnbeschaving van de dokter en de kapitein. Wanneer deze laatste hem verwijt dat hij geen moraal heeft, onder meer omdat hij met Marie samenwoont, herinnert Woyzeck hem aan de woorden van de Heer: ‘Laat de kleinen tot mij komen.’ Fatsoen is volgens Woyzeck een voorrecht van de welgestelden.
Het fragmentarische karakter van het stuk nodigt elke regisseur uit tot een eigen(gereide) benadering. In deze Hollands-Vlaamse versie, waarvoor de basisidee geleverd werd door Pol Dehert en de regie verder in handen was van Herman Naber, werd gekozen voor een drastische actualisering. Deze Woyzeck was een rauw en hard drama over een man die niet kan optornen tegen de omstandigheden en de maatschappij waarin hij leeft. Aankleding en decor waren hedendaags. De enige uitzondering hierop was het militair uniform van de kapitein hetgeen de afstand tussen hem en de gewone mensen nog groter maakte. De tamboermajoor die Marie verleidt was hier een in leer gehulde zware jongen met moto. De herberg was een lawaaierige kroeg vol automaten. De moord had plaats in een autowrak. In een soort nis die het huis van Woyzeck en Marie voorstelde stond een televisietoestel. De scène in Marie's kamer waar zij zich laat verleiden was hier gesitueerd op een hoop vuilniszakken vóór enkele reklameborden. De godslasterlijke spot-preek van een van de leerjongens werd gedebiteerd vanop een enorme Amerikaanse luxewagen.
Er was in deze produktie geen scène in de traditionele beteke-