Toneel
Cameretten en Leids Cabaretfestival: concurerend of complementair.
Nederland kent op het ogenblik twee organisaties die zich tot doel stellen het amateurcabaret te stimuleren door het organiseren van cabaretfestivals op landelijk niveau, nl. Cameretten en het Leids Cabaretfestival. Wat nu met twee op het oog gelijke festivals in zo'n klein land, waarin het cabaret bovendien al jaren dood heet te zijn? Nadere beschouwing leert dat van een echte tegenstelling niet zo'n sprake is, en dat juist het Leids Cabaretfestival op poten is gezet om het cabaret in Nederland nieuw leven in te blazen.
Vergeleken met Cameretten is het Leids Cabaretfestival nog maar een jonkie: dit jaar organiseert het zijn vierde festival, terwijl Cameretten het derde lustrum alweer achter de rug heeft. Beide festivalorganisaties zijn nog steeds niet uitgesleuteld aan hun formule, die natuurlijk ook aan de doelstellingen van de respectievelijke organisaties moet weerspiegelen.
Het Leids Cabaretfestival stelt zich het specifieke doel de oervorm van het cabaret, het ‘echte’ en dus geëngageerde cabaret te stimuleren. Over wat cabaret en engagement dan wel precies zijn, raakt men in Nederland niet snel uitgepraat, al is men het er over eens dat geengageerd cabaret niet à priori gevestigde meningen versterkt, maar deze onderzoekt.
Cameretten stelt echter de definitie van cabaret veel ruimer, en vindt het voor een belangrijk deel een vormkwestie: een programma met liedjes, sketches en conferences is voor Cameretten de oervorm van cabaret, en volgens hen doet engagement zich uiteindelijk overal in gelden; voor Cameretten is engagement geen selectiecriterium, omdat er simpelweg vanuit gegaan wordt dat het wel aanwezig zal zijn als het om cabaret gaat. Kwaliteit is voor hen een eerste vereiste, en puur amusement, mits goed gebracht, valt eveneens onder de noemer cabaret.
De ontstaansgeschiedenis van beide festivals loopt gedeeltelijk gelijk op: zowel Cameretten als het Leids Cabaretfestival hadden van oorsprong geheel niet de bedoeling een landelijk gebeuren te worden. In het kader van lustrumvieringen van resp. SSR (Delft) en Augustinus (Leiden), beide studentenverenigingen die zich voor alle jongeren hebben opengesteld, vonden optredens plaats van studentencabarets. Het grote succes dat hierbij geboekt werd, bleek voldoende voor jaren: noch SSR noch Augustinus konden het over hun hart krijgen het bij een eenmalig gebeuren te laten. Van hieraf lopen de beide geschiedenissen echter niet meer parallel. Cameretten is nog steeds een SSR-gebeuren: het festivalbestuur wordt elk jaar opnieuw uit de SSR-leden gekozen, hoewel lidmaatschap ook openstaat voor niet-SSR-leden. De omvang van het bestuur varieert van 5 tot 10 mensen. Het Leids Cabaretfestival heeft een vast bestuur dat bestaat uit twee man; dat wil niet bij voorbaat zeggen dat het gesloten is, maar wel dat in principe telkens dezelfden de organisatie van het festival verzorgen en de selectie van de groepen plegen. Naar buiten toe, vooral naar de groepen, schept dit in Ieder geval veel duidelijkheid, daar uitgangspunt en selectienormen gelijkblijven. Ook heeft een vast bestuur het voordeel dat het een meerjarenbeleid kan uitstippelen én uitvoeren, waarbij lering getrokken kan worden uit in eerder jaren gemaakte fouten. Cameretten heeft weliswaar een wisselend bestuur, maar elk jaar blijven een of twee leden van het oude bestuur zitten om hun ervaring en kennis aan de nieuwelingen door te geven. Een echt meerjarenbeleid