Je bent het kleine puin gewend geraakt
Nieuwe poëzie van Ed Leeflang
Anne Marie Musschoot
o1944 te Gent. Doctor in de Wijsbegeerte en Letteren, R.U. Gent in 1971. Wetenschappelijk medewerkster bij het Seminarie voor Nederlandse literatuurstudie van de R.U. Gent. Auteur van Het Judiththema in de Nederlandse letterkunde (1972). Karel van de Woestijne en het symbolisme (1975). Werkte mee aan de uitgave van het Verzameld Werk van Cyriel Buysse.
Adres: Martelaarslaan 313 Bus 2, B-9000 Gent.
Drie jaar geleden, in 1979, kwam Ed Leeflang op vijftigjarige leeftijd in de literaire actualiteit samen met J. Eijkelboom, beiden met een ‘verlaat’, maar zeer sterk en vrijwel unaniem gewaardeerd debuut. De bundel van Leeflang, De hazen en andere gedichten, werd bekroond met de Jan Campertprijs 1980 en is inmiddels al aan een derde druk toe (zie de bespreking in O.E. 80/5, pp. 746-747). De eigenschappen van deze voldragen, zeer persoonlijke, ingehouden-sombere poëzie worden bevestigd in Leeflangs tweede bundel, Bewoond als ik ben. Zowel qua thematiek als qua vormgeving sluit de nieuwe bundel onmiddellijk bij De hazen aan, maar het geheel is duidelijker geprofileerd: de thematiek is geconcentreerder, minder verscheiden en hierdoor ook nadrukkelijker. Ook is de zeer eigen vrij losse versvorm, met het kenmerkende eigenzinnige gebruik van het enjambement, het opvallend aanbrengen van slechts enkele rijmklanken bewuster gehanteerd. Vaak is er slechts één rijmklank, die dan verwijst naar één van de vorige verzen (door eindrijm of door binnenrijm) en die tegelijk het gedicht in een pointe van verrassende spanning afsluit. De nieuwe bundel bevat echter ook enkele gedichten met een strak rijmschema (strofen van telkens twee rijmende verzen).
Overigens zijn de verschillen tussen De hazen en Bewoond niet zo groot dat men nu al duidelijk een ontwikkeling in deze poëzie zou kunnen aanwijzen. De veronderstelling dat de dichter, na het succes van zijn late debuut, een nieuwe keuze heeft gemaakt uit een grote beschikbare voorraad, ligt meer voor de hand. Alleen is deze keuze nu beperkter, niet kwantitatief - de nieuwe bundel bevat 57 gedichten, tegenover 50 in de eerste - maar inhoudelijk: de bundel is strakker gegroepeerd rond enkele motieven. De herinneringen aan de ouders, aan de eigen vroege kinderjaren, aan de oorlog, aan het literaire verleden ook, zijn hier achterwege gebleven (op de uitzondering na van Jong geestenrijk (p. 68), met een reminiscentie aan de invloed van Gorter). In feite is zelfs het eigen verre verleden van de dichter als zelfstandig geheel afwezig: de herinneringen duiken alleen op als deel van het heden: als een besef van gemis, als pijn, als contrast met de eenzaamheid nu. In de leefwereld van de dichter van Bewoond als ik ben gaat het alleen nog om een zeer dichtbij verleden: om het zieke (mentaal gehandicapte) kind, om het afscheid van de geliefde, om het bewust kiezen voor het alleen-zijn. De grondtoon blijft somber, pijnlijk zelfs en soms schrijnend; de verwerking ervan sober en verhuld, nadrukkelijk eenvoudig en suggestief (De kamer, p. 10):
De boeken kijken vredig uit hun rug
een andere stilte in dan is ontvlucht.
Bewoond als ik ben bestaat, net als De hazen en andere gedichten, uit drie afdelingen. De eerste reeks, getiteld De weel naar het eerste gedicht, omvat 16 gedichten die een duidelijke eenheid vertonen door de overkoepelende natuurthematiek: de meeste gedichten ontstaan uit een natuurbeeld, een sfeerbeeld, gebonden aan een plaats, een tijdstip van de dag (Bij Zijpe, p. 12-13) of een seizoen (Bij Ouwerkerk, p. 15 (zie hierna); Nazomer, p. 16). Het (veelal visuele) beeld roept bij de waarnemende dichter commentaar op, reflectie die meestal zelfreflectie is, zodat het inleidende sferische beeld allegorisch kan worden opgevat: het persoonlijke leven van de dichter wordt in de natuur geprojecteerd (Het land van Cats, p. 19):
de onverzettelijke wil van de
seizoenen matigt zich soms een
traagheid aan, alsof er tijd
gerekt wordt om zich met de
levenslopen te verzoenen.
Centraal in dit gemoedsleven staan de eenzaamheid en de onzekerheid na de