erg belangrijk dat in de Memorie van Toelichting geen afbreuk wordt gedaan aan de regionale verscheidenheid en rijkdom van onze taal. Tenslotte vroeg Mertens de minister wanneer het ontwerp van de statuten van de Raad voor de Nederlandse Taal zal zijn opgesteld. Hij vond dit een erg belangrijk punt omdat het juist die Raad is die aan het hele taaluniegebeuren vorm en inhoud moet geven. In verband met deze Raad had Niessen er al voor gepleit dat hij zou worden samengesteld uit personen die benoemd worden op grond van hun deskundigheid. Van een vertegenwoordiging van allerlei organisaties en instellingen moet worden afgezien.
Na de kamerleden nam minister Pais van Onderwijs en Wetenschappen en verantwoordelijk voor het Taalunieverdrag het woord. Hij schetste het perspectief waarin de Taalunie gezien moet worden en antwoordde op de gestelde vragen. Hij maakte ook bekend dat de vestigingsplaats Den Haag wordt en de eerste secretaris-generaal een Vlaming. Het Algemeen Secretariaat krijgt vier afdelingen; een voor taalaangelegenheden, een voor letteren, een voor taalonderwijs, niet alleen in Nederland en Vlaanderen, maar ook in het buitenland, en een voor informatie en communicatieaspecten. Hij bevestigde dat er inderdaad associatiemogelijkheden zijn voor Suriname en andere landen die dat zouden wensen. Hij wees erop dat zelf in theorie een associatie mogelijk is met de Franse Nederlanden waar het Nederlands nog in een dialectvorm wordt gesproken.
Het wetsontwerp werd door de Tweede Kamer zonder stemming aangenomen.
Nu is het wachten op de goedkeuring van het Taalunieverdrag door de Vlaamse Raad. Pas als het wetsontwerp ook door de Vlaamse Raad is geratificeerd, kan de Taalunie concreet van wal steken.
Werner Duthoy.