Publikaties:
Les casseurs de l'été 1566 van Solange Deyon en Alain Lottin is voor sommigen wellicht een vrij intrigerende titel voor een werk dat - zoals uit de ondertitel blijkt - de Beeldenstorm in het Noorden van Frankrijk behandelt.
Het boek bestaat uit 2 delen: Itinéraires... Les iconoclastes et leur destin (1566-1569) en Quelques questions majeures. Het eerste deel schetst de gebeurtenissen die op hagepreken deden uitlopen op de eerste uitbarsting van de Beeldenstorm in het Frans-Vlaamse Steenvoorde op 10 augustus 1566. Vanuit dit epicentrum verbreidde het fenomeen zich spoedig over de rest van Vlaanderen en andere delen van de Verenigde Provinciën. De consequenties lieten niet op zich wachten. Het eerste deel houdt op bij het repressief optreden van Alva en de sporadische terroristische reactie in die Frans-Vlaamse gebiedsdelen waar het calvinisme niet alle elan verloren had. Het is duidelijk dat de auteurs hun werk onmogelijk konden beperken tot het Noorden van Frankrijk. Toch hebben ze er zoveel mogelijk naar gestreefd om Frans-Vlaamse toestanden te analyseren en aan de hand van Frans-Vlaamse getuigenissen hun werk te stofferen. Het tweede deel gaat na in welke mate de beeldenstorm haar explosieve kracht geput heeft uit een samenloop van een politieke crisis die de bestuursorganen uit haar evenwicht bracht en een nooit voorheen gekende religieuze crisis. Of nog, in welke mate de sociale dimensie van de gebeurtenissen van 1566 gedragen werd door politiek-economische crisisverschijnselen. Aan de hand van dit soort vragen komen de auteurs tot de slotsom dat de Beeldenstorm een poging tot religieuze revolutie was, die rekening houdende met de plaats die de katholieke kerk in de staat en de gemeenschap toentertijd innam, op veel punten veel weg had van een revolutie zonder meer. Dat de auteurs in dit tweede deel ook de thesen van andere historici aan een nauwkeurig onderzoek onderwerpen, is ongetwijfeld een pluspunt.
Les casseurs de l'été 1566, een merkwaardig boek omdat het uiteindelijk ook weer de vraag oproept hoe het komt dat o.a. in het Noorden van Frankrijk na de Beeldenstorm van 1566 het katholicisme zo diepgaand opnieuw wortel zou schieten.
Solange Deyon en Alain Lottin, Les casseurs de l'été 1566. L'iconoclasme dans le Nord de la France, éditions Hachette, 1981, 255 blz.
West-Vlaanderen en Frans-Vlaanderen vertonen cultuurhistorisch gezien een sterke affiniteit. Met haar reeks Oudheden in West- en Frans-Vlaanderen wil de uitgeverij Lannoo diverse deelfacetten van het cultureel erfgoed van beide gebieden uitdiepen.
Het tweede nummer in deze reeks geeft een overzicht van het patrimonium aan huizen en huisgevels van het Frans-Vlaamse stadje Sint-Winoksbergen. Het boek van Luc Devliegher en Miek Goossens is niet uitsluitend een kijkboek, maar biedt de leek ook een brok welkome architectuurtheorie die voor Sint-Winoksbergen tot in de late 16e eeuw opklimt.
Luc Devliegher en Miek Goossens, Huisgevels te Sint-Winoksbergen, uitgeverij Lannoo, Tielt/Bussum, 1980.
Begin 1981 zijn een tweetal teksten gepubliceerd waarin gepleit wordt voor het onderwijs van het Nederlands in de Frans-Vlaamse scholen.
De eerste betreft een drietal bij-