Toneel
Inleiding tot Toneel '80-'81 en ‘Schakels’.
Inleiding.
Het toneelseizoen 1980-'81 heeft zich in gang gezet en nu ik dit schrijf (eind sept.) zijn de eerste premières, deze keer niet pleonastisch gebruikt, al gespeeld en zijn de meest tegenstrijdige kritische beschouwingen al weer in de pers verschenen. Ik wil in deze inleiding een kort overzicht geven van het repertoire van een aantal toneelgezelschappen. Uiteraard is dit geen volledige opsomming maar een aantal trefpunten uit het over het algemeen traditionele aanbod.
Dit seizoen staan een tweetal Shakespeares op de lijst en wel Antonius en Cleopatra bij Publiekstheater en Troilus en Cressida bij Globe. Dit laatst genoemde stuk is bij mijn weten zelden of nooit gespeeld. Het speelt tijdens de Trojaanse oorlog en het bevat volgens Jan Kott in zijn boek Shakespeare-Tijdgenoot: ‘een van de diepste liefdesscènes, die Shakespeare geschreven heeft’. Verder heeft Ank van der Moer een solo Shakespeare-programma naar een selectie van Ted Hughes, ex-man van de in 1963 tragisch omgekomen dichteres Sylvia Plath, en een nieuwe theatergroep Nijinsky speelt Othello. Ook Brecht staat op het repertoire en wel tweemaal, nl. Publiekstheater speelt Mijnheer Puntila en de Haagse Comedie Driestuiversopera.
Wat het Nederlandstalig toneel betreft: tweemaal Heijermans, nl. Schakels bij Theater (zie verder) en Uitkomst bij het vernieuwde Amsterdams Volkstoneel. Van een vergeten tijdgenote van Heijermans, de schrijfster Josine Simons-Mees, heeft Centrum het stuk Een Moeder op het repertoire genomen. B. Hunningher schrijft in Toneel en Werkelijkheid (Rotterdam, 1947): ‘Telkens wanneer men het stuk herleest, ontdekt men weer nieuwe boeiende en beeldende details’. Het wordt daar wel De Moeder genoemd. Centrum heeft altijd veel gedaan voor toneel van Nederlandse bodem vooral ook van jonge aankomende schrijvers en ook dit jaar speelt ze stukken van eigentijdse auteurs, nl. Hoe laat is het van Herman Lutgerink en Het Komplot, twee eenakters van Don Dekker. Globe speelt van Mia Meijer Cecile.
Op de lijst van te spelen stukken komen verder namen voor van Gogol, Shaw, Sophocles, Albee en Molière: een produktie van het Ro-theater van Tartuffe in een regie van Franz Marijnen.
Over het algemeen niet zo'n verrassend aanbod. Ik zou bv. graag Huwelijk van Gombrowicz en Bruiloft van Canetti op het repertoire zien en ik vraag me af waarom men niets meer hoort van Maurice Maeterlinck. Ik ken van hem wel twee eenakters die zeker goed speelbaar zijn nl. De zeven Prinsessen en Binnenhuis. Ik kwam op het spoor van deze stukken toen ik enkele jaren geleden de twee bandjes in handen kreeg: Dramatische Werken van M. Maeterlinck (Amsterdam 1910/11), de door de schrijver geautoriseerde uitgave bewerkt door J. Clant van der Mijll-Piepers. Men zou deze wat verouderde vertaling wat moeten bijwerken en dan zijn het volgens mij zeer boeiende speelteksten. Maar ik hoef geen repertoire te kiezen!