De kist van Oxford.
Sinds 1905 is New College, Oxford, in het bezit van een houten kist waarvan het voorpaneel - daar zijn de historici het over eens - de Guldensporenslag uitbeeldt. De strijdvraag is of de kist, of tenminste het beeldhouwwerk op het voorpaneel, uit de vroeg 14e eeuw stamt ofwel een 19e-eeuwse vervalsing is.
Na de tentoonstelling van de kist te Kortrijk van 24 juni tot 25 juli 1977 bestempelden R. Marijnissen en G. Van de Voorde de ‘Chest of Courtrai’ als een pastiche. Het voorpaneel zelf dateert volgens hen wel uit de 13e eeuw, dat heeft het dendrologisch onderzoek uitgewezen, maar het beeldhouwwerk is 19e-eeuws.
B. Dewilde, A. Pauwels, J. Verbruggen en E. Warlop zijn het blijkens een studie in De Leiegouw over deze zienswijze met R. Marijnissen en G. Van de Voorde grondig oneens. De auteurs van het artikel in De Leiegouw maakten van het betwiste voorpaneel een grondige studie. Steunend op het onderzoek van de gebruikte materialen, het stilistisch karakter, de iconografie en de heraldiek van het voorpaneel komen ze tot de conclusie dat ‘het voorpaneel van de kist van Oxford werd gebeeldhouwd kort na 1302’.
In De Standaard van vrijdag 25 juli 1980 kwam prompt de reactie van R. Marijnissen. In ‘elf voetnoten, toe te voegen aan de 179 van De Leiegouw’ ridiculiseert hij de conclusie van het Kortrijks historisch tijdschrift. Het komt mij als neutrale lezer voor dat alleen de ‘voetnoten’ waarin hij de besluiten uit het heraldisch onderzoek bekritiseert, ter zake doen; ze raken inderdaad het minst overtuigende deel van de studie in De Leiegouw. De rest lijkt op natrappen. We wachten op de verlenging.
O. Vandeputte.
B. Dewilde, A. Pauwels, J. Verbruggen, E. Warlop, De kist van Oxford, De Leiegouw, XXII, 1980, Kortrijk.