De Franse Nederlanden - Les Pays-Bas Francais 1980.
Ook dit jaar is de redactie van De Franse Nederlanden - Les Pays-Bas Français erin geslaagd een aantal wetenschappelijke bijdragen bijeen te brengen in het zopas verschenen Jaarboek 1980. In de lijn van de culturele integratie die de Stichting met haar publikaties nastreeft en haar bedoeling de culturele eigenheid van de Franse Nederlanden te benadrukken, heeft men zowel Nederlanders, Vlamingen, Frans-Vlamingen en wetenschapsmensen van de Rijselse en zelfs Parijse universiteiten aangesproken voor het schrijven van de artikelen.
Het is wel opvallend dat de historische artikelen het talrijkst zijn, terwijl slechts een tweetal actualiserende artikelen die de huidige constellatie in de Franse Nederlanden betreffen, werden opgenomen. Maar die zijn dan wel van een uitstekende kwaliteit; bovendien biedt de kroniek achteraan in het boek een gevarieerd overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen tijdens het voorbije jaar in de regio Nord/Pas-de-Calais.
Een eerste artikel, van de hand van Drs. M. Backhouse, brengt ons een kritische doorlichting van het in 1979 verschenen Geuzenboek van L.P. Boon. Backhouse rekent het tot Boons verdienste in zijn werk Frans-Vlaanderen de rol toe te kennen die het verdient tijdens de periode van de Reformatie en de revolte in de XVIde-eeuwse Nederlanden. Hij wijst wel op de vele historische onjuistheden in Boons werk die het resultaat zouden zijn van zijn soms ‘te imaginatieve geest’. Dit neemt niet weg dat Boons visie haar eigen persoonlijke waarde heeft, juist wegens de plaats die ze toekent aan de rol van Frans-Vlaanderen in het hele bestel van de XVIde-eeuwse Nederlanden en de nadruk die Boon legt op de zware schokken die deze bevolking door de handelskapitalistische revolutie te verduren kreeg.
A. Cabantous schetst ons de mythevorming rond de Duinkerkse kaper Jean Bart, die vooral haar beslag kreeg na de Restauratie en de Juli-monarchie (1830), en toetst legende aan historische realiteit.
In zijn bijdrage over de Revue des Flandres (1906-1907), uitgegeven door de Rijselse student A. Croquez, beklemtoont Dr. Michiel Nuyttens hoe de reglonalistische idee en het begrip ‘decentralisatie’ in Frankrijk door allerlei strekkingen ‘gebruikt en misbruikt werden’. Ons inziens wekt dit weinig verwondering, omdat nationalisme en regionalisme op zichzelf geen ideologieën zijn. Aan een nationalisme wordt altijd een ideologische inhoud gegeven en die kan zowel van linkse als van rechtse signatuur zijn. Hier wordt ons een voorbeeld gegeven van een rechts reactionair nationalisme dat pleitte voor een herleving van het Picardisch, maar zich verder afzette tegen de Vlaamse volkstaal in Frans-Vlaanderen.
J.-P. Ribaut belicht de figuur van Eugène Duthoit (1869-1944), één van de voormannen van het sociaal-katholicisme in Noord-Frankrijk. Zeer vlot geschreven is het artikel van Prof. L. Trenard over de weerklank van de Belgische opstand van 1830 in de Noordfranse pers. Het verloop van de gebeurtenissen werd in dit deel van Frankrijk zeer nauwlettend gevolgd, alleen al wegens de nabijheid van de nieuwe staat. Trenard heeft daarvoor twee liberale kranten onderzocht, L'Echo du Nord uit Rijsel en Le Courrier du Nord uit Valencien-