Taalverzorging in Vlaanderen.
Taalverzorging in Vlaanderen heeft als ondertitel ‘een opiniegeschiedenis’. Steunend op honderden controleerbare uitspraken van Vlamingen en een enkele keer ook van Nederlanders, geeft Tony J. Suffeleers een overzicht van de diverse standpunten tegenover de Nederlandse cultuurtaal in Vlaanderen sinds de stichting van het Koninkrijk der Nederlanden tot op heden. Uit de voetnoten, de verwijzingen en de uitgebreide literatuurlijst blijkt het wetenschappelijke karakter van het werk.
De standpunten m.b.t. de spelling, de uitspraak en de woordvoorraad van het Nederlands bewijzen telkens weer de tendens naar polarisatie, zelfs binnen de groep van de Vlamingen die de Nederlanden als een taalkundige eenheid willen zien. Aan de ene kant diegenen die de eigenheid en verscheidenheid tot de hoogste waarde verheffen en gemakkelijk in het particularisme verzanden, aan de andere kant zij voor wie de ‘Hollandse’ taalnorm de veiligste en kortste weg is naar het herstel van Vlaanderens integriteit en de eenheid van de Nederlanden. In tegenstelling tot de spelling, de uitspraak en de woordenschat (op de genuskwestie na) is het aspect zinsbouw en morfologie geen voorwerp van discussie geweest; dat impliceert volgens Prof. Dr. J. Goossens in zijn inleiding tot dit boek ‘dat het Nederlands wat zijn structuur betreft een eenheid is’.
In de discussies over de verschillende aspecten van de supraregionale taal in Vlaanderen hebben bewust of onbewust altijd extralinguïstische argumenten meegespeeld: de afkeer van het libertijnse Frans en de vrees voor het calvinistische Holland (waarvan de calvinistische afkeer van de roomse middeleeuwen de tegenhanger is). Veel Vlamingen ervaren de ontwikkeling van de taal als taalverval, beseffen niet dat een ver doorgedreven purisme vaak onkunde verbergt, maken onvoldoende onderscheid tussen omgangstaal en bellettrie, verwarren volkse taal met dialect, stellen de fundamenten van de taal gelijk met bijkomstigheden of menen dat het algemeen Nederlands nog moet worden gemaakt. Figuren noemen die T.J.