hoef je enkel de inhoudstafel te bekijken om reeds te constateren dat de auteur én praktisch én uitvoerig te werk gegaan is. Wat meer is, door zijn aanpak weet Despriet niet enkel een publiek van historici, archeologen, architecten of andere ingewijden te bereiken, maar kan hij ongetwijfeld elke leek in het vak boeien.
De vele illustraties maken het boek nog aantrekkelijker. Voor de degelijkheid van zijn studie pleit een 7 bladzijden tellende bibliografie van het geraadpleegde wetenschappelijk apparaat.
Ph. Despriet, Het historisch patrimonium van de Westhoek in Frans-Vlaanderen, Kortrijk, 1979, 176 blz.
● Wido Bourel heeft samen met nog enkele in Belgisch-Vlaanderen wonende Frans-Vlamingen de werkgroep ‘De Lage Landen’ geïnstalleerd die zich tot doel stelt de Nederlandse cultuur in de Franse Nederlanden te bevorderen en de culturele banden tussen deze streek, Vlaanderen en Nederland nauwer aan te halen. De werkgroep geeft ook een tweemaandelijkse informatiemap uit nl. De Lage Landen / Le courier des Pays-Bas. Hierin wordt informatie verschaft over archeologie, economie, geschiedenis, literatuur, politiek, taalkunde, volkskunde...
Het eerste nummer (jan./febr. '80) handelt over het statutaire doel van de vereniging, stelt enkele boeken voor, kondigt een eerste werking aan rond het thema heemkunde, brengt enkele gedichten uit een seizoenencyclus en besluit met een rubriek efemeriden. Frans-Vlamingen kunnen een gratis abonnement bekomen, Vlamingen en Nederlanders krijgen het blad bij betaling van een vrijwillige steunbijdrage. Jammer genoeg zal De Lage Landen blijkens dit eerste nummer eentalig Frans zijn.
Werkgroep De Lage Landen, p.a. Fraikinstraat 16b, B-2410 Herentals.
● Gedurende een 30-tal jaren voerde Jean-Marie Gantois (1904-1968) een voor de Frans-Vlaamse Beweging belangrijke correspondentie met prof. Vital Celen (1887-1956). Deze 100-en brieven werden door mevrouw Celen aan de ‘Bibliotheek de Franse Nederlanden’ gelegateerd. Om dit archivalisch materiaal voor een ruimer publiek toegankelijk te maken, hebben Dr. Eric Defoort en Els Lion alvast de briefwisseling uit de periode van het interbellum gepubliceerd in preprint. Voor de studie van de Frans-Vlaamse regionalistische beweging is deze uitgave een stimulerend initiatief; voor wie zich gewoon voor Frans-Vlaanderen interesseert, heeft ze een bijzondere documentaire waarde. Hopelijk laat de publikatie van de andere brieven niet lang meer op zich wachten.
Eric Defoort en Els Lion, Brieven van J.M. Gantois aan V. Celen (I. 1925-1939), ‘Bibliotheek De Franse Nederlanden’, KULAK, Kortrijk, 1979. 105 blz.
● Le centre d'études néerlandaises: une vocation pluridisciplinaire (in La Voix du Nord, 16 febr. '80). In dit artikel wordt erop gewezen dat het centrum het onderwijs van het Nederlands bevordert en tevens het enige organisme in de regio is dat de kans biedt op pluriforme wijze de Nederlandse cultuur te leren kennen.
● In nummer 1, januari 1980 van het maandblad De Wesp staan twee artikelen over Frans-Vlaanderen. Waar het eerste stuk vooral de sociaal-economische koloniale stempel die de regio draagt belicht, plaatst het tweede de activiteiten van Menschen Lyk Wyder op een rijtje. In beide teksten wordt fel gepolemiseerd tegen de zogenaamde reactionaire inbreng van het Komitee voor Frans-Vlaanderen over de schreve. Ook de Michiel de Swaenkring krijgt een veeg uit de pan. Deze polemiek werkt weinig verhelderend i.v.m. de Frans-Vlaamse problematiek.
Luc Verhaeghe.