2. De Holderith-reform.
De hervorming-Holderith is dus geen revolutie maar ligt in de lijn van de traditie van het Duits onderwijs in de Elzas.
Maar wat houdt deze hervorming in?
- 30 minuten Duits onderwijs per dag (2 uur 30 per week) aan leerlingen van CM 1 (9 jaar oud) en CM 2 (10 jaar oud) in de departementen Bas-Rhin, Haut- Rhin en Moselle. Daarna leren deze leerlingen Duits op de middelbare school als eerste - 75% - of als tweede taal - 25%.
- Dit onderwijs is facultatief voor de leraren en voor de leerlingen. Het hangt dus van de belangstelling of tegenstand van de ouders en van de leerkracht af.
- Het gaat van de structuren en van de woordenschat van het Elzassisch uit die op het Hoogduits lijken.
- Het is een mondeling taalonderwijs: audio-visuele methode, Nacherzählung, spelen van kleine sketches, liedjes enz.
- De kosten voor dit onderwijs (films, banden, recorder, stages voor de onderwijzers, handboeken, enz.) worden door de Conseils Généraux gedragen. Tussen 1969 en 1975 bedroegen deze kosten 1.042.800 FF voor het departement Bas-Rhin en 823.000 FF voor de Haut-Rhin.
Deze hervorming, in de wandeling ‘réforme Holderith II’ genoemd, mag niet verward worden met de zogenaamde ‘réforme Holderith I’ die vanaf september 1969 in de Elzas dialectsprekenden en Franstaligen in het Duits onderwijs aan middelbare school en atheneum scheidt. Tot 1969 zaten deze twee categoriën leerlingen in dezelfde klas voor het Duits onderwijs (5).
Het facultatief karaker van de Holderith-reform II deed sommigen twijfelen aan het succes ervan. Maar men moet wel erkennen, dat de Franse autoriteiten deze keer hun best deden om het experiment uit te breiden. De onderwijzers, hoewel hun vakbond zich er sterk tegen verzette, gaven zich in het algemeen veel moeite om dit nieuwe vak te doceren. De grote meerderheid van de ouders wilde al lang dat overal de mogelijkheid zou bestaan om Duits te leren voor hun kinderen. Deze gemeenschappelijke inspanningen leverden dan ook goede resultaten op.