● Historici betreuren het terecht dat zij voor hun vorsingswerk nooit over direkte getuigenissen en bronnen van de gewone man zélf beschikken. Wat een nieuwe historische perspektieven zouden er misschien al geopend zijn!
En toch zijn een aantal enkelingen, eenvoudigen aan bovengenoemde wetmatigheid ontsnapt. Eén onder hen is Pierre Ignace Chavatte, Rijsels saaiarbeider uit de 17de eeuw. Deze tijdgenoot van Lodewijk XIV heeft ons een algemene kroniek van de belangrijkste gebeurtenissen uit de 2e helft van de 17de eeuw nagelaten. Chavatte wordt nog waardevoller omdat hij door zijn eigen persoon op de achtergrond te houden, bewijst de kunst te verstaan om feiten objektief te verslaan.
Onder de titel Chavatte, ouvrier lillois heeft historikus Dr. Alain Lottin het getuigenis van Chavatte verwerkt tot een gelede mentaliteitsgeschiedenis die 7 hoofdstukken beslaat. Zo is er o.a. een sociologische schets van de saaiarbeider, een tekening van de volksmens als homo ludens, een studie van de houding van het volk bij rampspoed... Het 4de hoofdstuk, Français malgré lui, is in dit boek het kulminatiepunt. Het toont aan dat Chavattes tijdgenoten bijzonder haatdragend waren jegens de oorlogszuchtige Franse koning Lodewijk XIV en nog lange tijd na de anneksatie bij Frankrijk de koning van Spanje als hun wettige soeverein beschouwden.
Alain Lottin, Chavatte, ouvrier lillois. Un contemporain de Louis XIV, Flammarion, Paris, 1979, 445 blz.
● Het Frans-Vlaams tijdschrift Tyl is opgedoekt. Het verscheen voor het eerst in 1976. Het derde nummer van de derde jaargang is echter het laatste geweest. Omdat Nick Neyrinck, de hoofdredakteur, onlangs werd benoemd tot medewerker aan de regionale diensten van FR3 hing het verdwijnen al een tijdje in de lucht. Dit alles zou natuurlijk bijzonder jammer zijn, ware het niet dat Nick Neyrinck voortaan een kulturele kroniek verzorgt waarbij hij zich verder kan inzetten voor Frans-Vlaanderen en de Vlaamse Beweging in Frankrijk.
...En toch mag ik ook nu weer een nieuwe publikatie melden: het eerste nummer (juli '79) van de Cahiers du Cercle Michel de Swaen. Het is verschenen onder impuls van Jacques Fermaut. Voor dit jaar voorziet hij nog 2 à 3 nummers (o.a. één omtrent het Roelandslied, één met een interview met een molenaar...). Het eerste nummer is ondertekend F(rancis) P(ersyn). Het telt 28 badzijden en is in het Nederlands/Frans gesteld met daarnaast een simultane vertaling in het Frans/Nederlands. Het telt drie delen: 1. Wat is Nederlands?, 2. Waar kunnen we Nederlands leren?, 3. Hoe kunnen we Nederlands leren? Voor iedereen die én in het Nederlands als taal enig inzicht wenst te krijgen, én met de studie van het Nederlands wil beginnen, is het een bron van informatie. Het is bovendien in een vlot leesbare taal gesteld. Dezelfde lof voor de lay-out waarvoor Raymond Watthy heeft ingestaan. Het nummer is handig en de opstelling van de teksten heel overzichtelijk. Het verdient in ruime mate in de Frans-Vlaamse Westhoek en meer selektief in de rest van Frans-Vlaanderen te worden verspreid!
● Het Dossier de synthèse over de tweede Vlaamse Volkshogeschool te Hazebroek (7, 8, 9, 10 sept. 1978) is dit keer vrij laat van de pers gekomen. Dit 97 blz. tellend werkdokument bevat de voornaamste ideeën die in de diverse sekties aan bod zijn gekomen. Het dossier is te bestellen op volgend adres: Centre Socio-Educatif, Place G. Degroote, F-59190 Hazebroek, 25 FF (20 FF voor leden van Menschen Lyk Wyder). In de marge van dit bericht meld ik nog even dat de derde Vlaamse Volkshogeschool plaats zal hebben op 2 en 3 november 1979. Er is dus rekening gehouden met de suggestie de Volkshogeschool niet langer over 4 dagen te spreiden.
● In Nederlands van Nu (voorheen Nu Nog, 27ste jrg., 1979, nr. 2) heeft Cyriel Moeyaert een artikel over het Nederlands onderwijs in Frans-Vlaanderen gepubliceerd. Voor leraren Nederlands uit de hogere cyklus wijs ik er even op dat deze kernachtige tekst zich goed leent voor behandeling in de klas.
Hubert Kellens van zijn kant heeft in Open Deur, tijdschrift van het Ministerie van Nederlandse Kultuur, (11de jrg., 1979, nr. 3) de balans opgemaakt van het aantal studenten Nederlands in Frankrjk. Aan de enkele universiteiten (Parijs III, IV, X, Grenoble, Rijsel III, Metz, Straatsburg II. Tours) waarvan hij over de nodige gegevens beschikt, studeren ruim 800 studenten Nederlands. De resultaten voor het sekundair onderwijs zijn ook vrij bemoedigend.
● Profils de l'économie Nord-Pas-de-Calais heeft zijn februarinummer 1979 integraal gewijd aan een ekonomische en demografische syntese van de jaren 1976 en 1977. Demografisch gezien is er een gevoelige daling van de mortaliteit gekonstateerd; de nataliteit is lichtjes teruggelopen. Als op dit vlak een trend tot normalisatie waarneembaar is, dan blijkt daarentegen inzake het migratorisch deficit vooralsnog geen kentering ten goede te komen.
Ekonomisch gezien heeft zich een vertraging van de produktie voorgedaan en is de tewerkstelling in de industrie sterk afgenomen.
De balans valt negatief uit.
● Het Comité Départemental de Tourisme du Nord en de gemeentebesturen van de Belgische en Franse Westhoek hebben in juli 1979 de tweetalige toeristische brochure Westhoek zonder grenzen verspreid. Hoewel deze brochure wel wat laat