zullen triomferen, wanneer Paus Pius XI de A.F. in 1926 veroordeelt. De auteur verklaart dat deze veroordeling niet uitsluitend ingegeven werd door religieuze motieven, maar dat politieke motieven - het herstel van de diplomatieke betrekkingen tussen het Vaticaan en de Franse Republiek, en misschien zelfs overwegingen van nog ruimere aard (de Paus wordt door sommigen verweten germanofiel te zijn) een rol hebben gespeeld. Voor deze kroniek van de grote twist, heeft Defoort de hand kunnen leggen op archiefmateriaal dat tot nog toe door niemand was ingezien, en hij weet het op zeer boeiende wijze te verwerken.
Tenslotte vat hij in twintig meesterlijke bladzijden de hele geschiedenis van de invloed van Maurras en de A.F. in België samen en besteedt ook aandacht aan de verdere evolutie van de A.F.-aanhangers, wat hem toelaat enkele algemeen gangbare begrippen recht te zetten, zoals de bewering dat de A.F. de voorloper was van het fascisme en de kollaboratie, of dat Léon Degrelle of Joris Van Severen eksponenten zijn van de A.F.
Defoort maakt het de recensent van zijn boek niet gemakkelijk. Terwijl anderen een doktorstitel verwerven door kranteartikels of verslagen van vergaderingen kronologisch of tematisch aan mekaar te schrijven en het de lezer overlaten de konkluzies of de algemene lijnen in hun betoog op te delven, doet Defoort aan geschiedschrijving in de tweede graad, waarmee ik bedoel dat hij er zich niet toe beperkt het materiaal op te sporen - en men vraagt zich af of er wel één stuk aan zijn speurzin is ontsnapt -, maar hij vat samen, bewerkt, voegt het nieuw materiaal in het reeds gekende, preciseert, verfijnt het bestaande beeld, en aan elk deel van zijn uiteenzetting voegt hij een konkluzie toe waarin hij niet herhaalt wat hij reeds gezegd heeft, - zoals zovelen -, maar wat hij gezegd heeft, plaatst in een ruimer perspektief of geeft er de beperkingen van aan. Met andere woorden, hij maait het gras onder de voeten van de ambtshalve kritische recensent, aan wie het overblijft te vitten over een aantal pietluttigheden, zoals zijn zware zinskonstrukties, en vooral dat ongelukkig taalgebruik: ie voor hij, es voor eens, de hoogtes en laagtes, de waardes, en die lompe genitief: ‘Andrieu z'n kopie van Passelecq z'n werkje’ die men om de haverklap op de maag krijgt, en waarvan beweerd wordt dat het modern Nederlands is, ook die hyperkorrektie van p. 368 zit mij dwars. Kombisme, waarmee de teorieën van Emile Combes bedoeld worden. In de druk van de Franse citaten zijn overigens nogal wat fouten geslopen.
Ernstiger vragen die men na de lezing van dit werk kan stellen zijn: waarom ontbreekt hier een korte biografie van Charles Maurras ten behoeve van het Vlaamse en Nederlandse publiek? Ook had ik graag meer vernomen over de reakties van Maurras zelf en de leiding van de A.F. in Frankrijk op de kampagne die tegen hen werd opgezet. Of nog: is er een aanwijsbare invloed van de A.F. op de Belgische buitenlandse en binnenlandse politiek? Er wordt even op gewezen dat koning Albert vermoedelijk geen sympatieën had voor de A.F., maar graaf de Lichtervelde was kabinetschef van de Broqueville, en Defoort citeert heel wat namen van A.F.-aanhangers die in de jaren dertig op hoog niveau een rol gespeeld hebben in het bestuur van het land. In welke mate hebben zij de invloeden die zij ondergaan hadden, en die in 1926 schijnbaar als met een mes werden afgesneden, verwoord in hun beleid?
Wat mij bij de lezing van dit bijzonder kompakte boek vooral treft is, dat men amper vijftig jaar geleden in België nog aan politiek kon doen aan de hand van filosofische stellingnamen, dat men nog voor of tegen de Grondwet kon zijn om religieuze redenen, met andere woorden dat men nog aan politiek deed op grond van een etische ideologie, terwijl wij het nu moeten stellen met de slogans van door de partijbesturen betaalde publiciteitsagentschappen, die bepalen welk voer de gemiddelde burger kan verteren. Op dat punt is onze demokratie er niet op vooruitgegaan.
En tenslotte nog dit: ofschoon de Vlamingen en hun ontvoogdingsstrijd in dit boek slechts sporadisch aan bod komen, - de A.F.- affaire verliep buiten de Vlamingen om, is dit werk onmisbaar voor al wie enig inzicht wil verwerven in de houding van de Belgische nationalisten en hyperpatriotten, tegenover de Vlamingen.
Het boek van Eric Defoort, jammer genoeg zonder personen- en zakenregister, is onbetwistbaar een nieuw standaardwerk over de Action Française.
Luc Schepens.
Defoort, Eric, Charles Maurras en de Action Française in België, Nijmegen, B. Gottmer, Brugge, Orion, 1978, 430 p. ill., prijs 980 BF.