May Claerhout
Gaby Gyselen
Geboren te Veurne in 1923. Na Grieks-Latijnse humaniora studeerde hij wijsbegeerte. Hij was aktief in de Vlaamse studentenbeweging. In 1946 trad hij in dienst van het Provinciaal Bestuur van West-Vlaanderen. In 1955 werd hem door de Bestendige Deputatie de opdracht toevertrouwd de provinciale dienst voor kultuur uit te bouwen. Tot op vandaag de dag is hij er direkteur van. Publiceerde talrijke artikelen in diverse tijdschriften in Nederland en Vlaanderen over beeldende kunsten en algemeen-kulturele onderwerpen.
Adres:
Kan. Van Hoonackerstraat 37, 8000 Brugge.
‘Van May Claerhout, die in 1939 begon te leven te Pittem (W.-VI.), eigenlijk mevrouw Storme is en 3 kinderen heeft, van jongsaf bezeten is door de lust tot uitbeelden en hierbij door de natuur vorstelijk werd bedeeld, koppig het officieel kunstgedoe ontliep, maar niettemin door enkeling en overheid, in binnen- en buitenland, ontdekt werd, en die eigenlijk maar één tema verwerkt, de Mens, maar dan in al zijn schamele, potsierlijke, gelukzalige en beminnelijke aspekten, wordt in dit boek een keuze uit haar werk, vooral uit de periode 1974-1976, voorgesteld.’
Zo luidt de aanhef van het fotoalbum dat in 1977 verscheen en waarvoor Jan Veulemans de tekst schreef en Alex Op de Beeck op formaat 25,5×25,5 de lay-out verzorgde. Men kan het boek direkt in de vernieling schrijven door op te sommen wat men er niet in aantreft: geen uitgesponnen biografie, geen bibliografie, geen inventaris van werken, geen beschrijving van materiaal of formaat, geen kritisch apparaat dus, zelfs geen paginering (mét schutsblad 92 bladzijden n.b.), m.a.w. ongeveer niets van wat de ‘klassieke’ kunstmonografie kenmerkt! Maar dit is juist het punt: het album wenst duidelijk géén klassieke monografie te zijn, alleen of toch overwegend een kijk-boek met een zo direkt mogelijk kontakt met het oeuvre. Alles is daarop en alleen daarop afgestemd: de indringende maar beknopte tekst van Veulemans, de twee, drie werkopnamen van May Claerhout, en het voortreffelijk beeldmateriaal van foto-studio Milo, Kontich (fotogravure De Schutter, Antwerpen). Een kompliment aan drukkerij Danneels, Beerse, die daarmee het boek gedrukt kreeg in de vriendelijke band van Brepols. Vooral illustratie dus: 25 beelden of beeldgroepen, een aantal gedetailleerd of vanuit verschillende gezichtshoeken opgenomen, 9 tekeningen waarvan 2 deels gekleurd, en 2 (gouache?) schilderijtjes, en daar heb je inderdaad de komplete May Claerhout.