Voor wie Nederland en Vlaanderen wil leren kennen.
Een boekje met tweehonderd bladzijden boeiende informatie over de geografie, geschiedenis, taal, kultuur, ekonomie, media en het onderwijs in Noord en Zuid, inklusief Wallonië waar het pas geeft. Het werkje is bedoeld als leermiddel voor het onderwijs van het Nederlands aan anderstaligen. De idee ontkiemde op het Vijfde Colloquium van docenten Nederlands aan buitenlandse universiteiten in Noordwijkerhout 1973.
Nederlanders, Vlamingen en niet-Nederlandstaligen hebben hun bijdrage ertoe geleverd. Onder hen zijn zowel docenten en oud-docenten Nederlands voor anderstaligen als journalisten en ambtenaren; te veel namen om allemaal op te sommen, we noemen alleen K. Middelhoff uit Hilversum en W. van Laeken uit Brussel.
Voor wie Nederland en Vlaanderen wil leren kennen zal ongetwijfeld dienst bewijzen aan anderstaligen en hun docenten, maar ook in het onderwijs voor Nederlanders en Vlamingen zelf moet het bruikbaar zijn, al was het maar als toetssteen. Wat in het boekje bijeenstaat, past in de bagage van elke leerling aan het einde van de middelbare school. We denken vooral aan het hoofdstuk over de media en dat over het onderwijs: Wat weten jonge Nederlanders en Vlamingen in dit verband al over elkaar?
Met het boekje ontvingen we ook een pakket brochures uit de (nieuwe) reeks DONA: Dienstverlening Onderwijs Nederlands Anderstaligen. Er zijn drie temanummers (met toelichting) bij: Sport, Jeugd en maatschappij, Natuur en natuurbescherming; ze bevatten literaire en niet-literaire teksten. Verder zijn daar een Cursus Nederlandse intonatie, een Beknopte bibliografie van moderne Nederlandse literatuurgeschiedenissen, studies en bloemlezingen, en ten slotte twee overzichtjes: Enkele Noordnederlandse en enkele Zuidnederlandse auteurs van verhalend proza na 1945. Toch interessant om te vernemen welke recente Nederlandse prozaschrijvers of prozawerken prezentabel worden geacht voor anderstaligen.
O. Vandeputte.
Onder de redaktie van J. Wilmots en J. de Rooij. Wetenschappelijk Onderwijs Limburg. Universitaire Campus, B-3610 Diepenbeek, 1978.