Frans-Vlaanderen: Aktualiteiten.
Publikaties:
Het Komitee voor Frans-Vlaanderen geeft om de drie maanden de KFV-Mededelingen uit. In december 1978 waren we reeds aan nummer drie van de 6e jaargang toe. De man achter dit initiatief is Luc Verbeke, tevens algemeen sekretaris van het KFV.
Wat heeft zo'n nummer nu eigenlijk te bieden? Op de eerste plaats een overzicht van al wat in of voor Frans-Vlaanderen gebeurt, gebeurd is of zal gebeuren, gaande van een korte aankondiging tot een gedetailleerd verslag. Daarnaast komen nog algemene bijdragen over de Frans-Vlaamse zaak. Getuigenissen van Frans-Vlamingen ronden over het algemeen zo'n nummer af.
Voor wie met Frans-Vlaanderen begaan is, zijn de Mededelingen een begrip geworden.
Samen met de diverse initiatieven in Frans-Vlaanderen zijn bovengenoemde getuigenissen in de KFV-Mededelingen bijzonder interessant omdat ze m.i. representatief zijn voor de evolutie in de Frans-Vlaamse bewustwording. Ze geven ook enig inzicht in de toekomstige ontwikkeling. Radikalisering is wel de meest opvallende tendens binnen de Frans-Vlaamse beweging. De ommekeer van 1968 inzake regionalisme uit zich b.v. in de eerste jaargangen nog in een braaf, haast romantisch verlangen tot erkenning van de Vlaamse volksaard. Wie de laatste jaargangen echter doorneemt, zal konstateren dat het Franse etatisme met zijn hang naar obskurantisme en ostracisme t.o.v. etnische minderheden, meer dan ooit tevoren het geval was, bestreden wordt. De vurige overtuiging hieraan iets te doen, heeft alvast konkrete vorm gekregen in diverse nieuwe initiatieven. Het gaat hier bovendien om een totale aanpak (kultureel, ekonomisch, politiek). De weinige koncessies van overheidswege zijn voor Frans-Vlaanderen stuk voor stuk overwinningen. Het vertrouwen in de zaak is er alvast flink mee gediend. Hoe kun je anders verklaren dat er het onderwijs van het Nederlands en zelfs van het ‘Vlaams’ zo floreert? Ook het besef niet alleen voor de problemen te staan, werkt stimulerend. In Frankrijk zijn nog andere verdrukte etnische minderheden. Bepaalde organisaties hebben ze met het oog op een bundeling van krachten al bij mekaar gebracht, zij het met nogal beperkt sukses. Frans-Vlaanderen is nog steeds in eerste instantie op de Nederlandstalige kultuurgemeenschap aangewezen. Het heeft misschien nog meer als ooit tevoren haar daadwerkelijke steun nodig. Hoe dan ook, in deze positieve kontekst kan het niet anders of de al genoemde radikalisering zal nog toenemen.
Frans-Vlaanderen is na eeuwen aan het losweken uit de greep van de Franse centraliserende staat. Om dit proces te bespoedigen heeft een groep jonge dynamische voorvechters, die kan rekenen op een groot deel van de Frans-Vlaamse jeugd, het heft in handen genomen en ze laat alvast van zich horen.
KFV-Mededelingen, p.a. Luc verbeke, Vanderhaeghenstraat 46, 8790 Waregem.
● In het kader van een mogelijke ekonomische relance was de hoop van alle Frans-Vlamingen gericht op de top Mauroy-Barre eind januari 1979. Meer dan een maand lang werd door de pers en andere media een kunstmatig optimisme gekweekt. Het resultaat? 6800 nieuwe arbeidsplaatsen zijn er beloofd (er zijn 115.000 werkzoekenden)... 3300 ervan echter waren reeds lang vóór de top bekend. Frans-Vlaanderen voelt zich door Parijs opnieuw een rad voor de ogen gedraaid.
Juist omstreeks dat tijdstip verscheen bij het nummer 533 (19-21 jan. 1979) van La Croix - Dimanche du Nord een 40 bladzijden tellend supplement dat de balans maakt van tien jaar regionaal leven. Het weekblad bestaat immers tien jaar.
In het eerste groot artikel belicht Pierre Garcette 10 jaar ekonomisch leven. Hij komt tot de slotsom dat zes jaar inspanning tot industriële konversie in een tijdspanne van vier jaar krisis tenietgedaan is. Niettemin is hij overtuigd van het herstel. Het artikel is getekend 10 januari 1979. Hoge verwachtingen van de top zijn latent aanwezig.
Dit ekstraatje van La Croix - Dimanche du Nord heeft nog méér aan interessants te bieden. Claude Beaufort heeft het over de nieuwe politieke fysionomie van het Noorden-Nauw-van-Kales. Op kultureel vlak konstateert Maurice Deleforge dat het Noorden-Nauw-van-Kales zich bewust geworden is van zijn regionale identiteit. Van het Nederlands zegt hij nog: ‘En réaction - assez “soixante-huitarde” - contre une certaine forme de colonisation parisienne, un mouvement se dessine en faveur de nos langues natales (= het Vlaams en het Pikardisch). Si l'on parle le flamand depuis toujours dans les campagnes, la nouveauté est qu'on l'enseigne dans les villes; la nouveauté est que se tienne chaque été l'université populaire flamande d'Hazebrouck (...).’ Na twee edities staat het bestaansrecht van de volkshogeschool reeds als een paal boven water!