Onafhankelijk Toneel en Globe.
Pogingen tot vernieuwing.
In november '78 zag ik een opvoering door het Onafhankelijk Toneel van de tragie-komedie ‘De Rhinestone Queen’ geschreven door Gerardjan Rijnders. Het stuk gaat zo ongeveer over een filmploeg die in Amerika bezig is aan een nieuwe film met aanzetten voor een nieuwe scène. Dit alles wordt bijgewoond door een Amerikaanse aktrice. Deze rol werd voortreffelijk gespeeld door Ditha van der Linden, zij geeft korte stereotype kommentaren op de scènes die zij terzijde vanuit een fauteuil al wodka-drinkend bekijkt en op het eind is er van haar een zeer triest verhaal in het Amerikaans over een tragische gebeurtenis met haar zuster.
De speelwijze en het stuk, geensceneerd op een open vloer met daar achter een klein podium, is dermate vreemd en boeiend dat het moeilijk is er een verslag van te geven. Er is aan het stuk kennelijk steeds gewerkt met als uitgangspunt een scène van een filmshot waarin een glas wordt weggegooid en schoenen worden uitgetrokken. Dit alles wordt gespeeld met onderbrekingen, er zijn verwisselingen en verhoudingen tussen akteurs en aktrices met problemen rond homofiele relaties en nostalgie rond de Amerikaanse zangeressen Jo Stafford en Rosemary Clooney. Een en ander zou te maken hebben met een verblijf van de schrijver in Amerika tijdens het teaterfestival in Baltimore.
De groep is op elkaar ingespeeld als een jazzworkshop met getimede solo's. De speelwijze is soms met trage aanzetten, stiltes waarin men elkaar observeert met daarna versnellingen en herhalingen van stereotype gebaren, handelingen en gezegdes. Dit laatste met name ook van de kant van de toekijkende Amerikaanse aktrice met o.a. de kreet: ‘Very Juliana’ die ook als ondertitel bij het stuk wordt gebruikt. Mij lijkt dit heel duidelijk een poging tot vernieuwing zowel naar inhoud als vorm. Wat mij betreft een alleszins geslaagde poging.
Ook de verjongde groep Globe zoekt naar nieuwe wegen, gezien haar twee laatste produkties nl. ‘Dimanche’ en nog duidelijker is een vernieuwingstendens aanwezig in ‘De Mensenhater’. Het eerst genoemde stuk is van de Franse schrijver Michel Deutsch die als dramaturg-schrijver-regisseur verbonden is aan het Théâtre National Strasbourg, de vertaling was van Remco Campert, regie Paul Vermeulen Windsant en dekor en kostuums Paul Gallis. Het tweede stuk is van Molière, vertaald door Gerrit Komrij, regie Gerardjan Rijnders, schrijver o.a. van het boven genoemde stuk ‘De Rhinestone Queen’, dekor en kostuums ook weer Paul Gallis. Over beide opvoeringen wat nadere informatie.
‘Dimanche’ bestaat uit een aantal korte toneelscènes rond een jong meisje dat bezeten is van haar optreden als majorette, daarbij geholpen door haar moeder die de kostuums naait, haar vader heeft zijn bedenkingen en haar vriendje voelt zich verwaarloosd en in de steek gelaten. Er zijn voortdurend repetities voor de grote dag en tussen de meisjes ontstaat een bepaalde band en verbond die allerlei liefdehaatgevoelens losmaakt. Soms doet het denken aan ‘Frühlingserwachen’ van Wedekind. Het geheel is wat schetsmatig opgezet, korte flitsen waarin het meisje Ginette steeds bezig is