niet behandelen. Zelfs de Frans-Vlaamse geschiedschrijvers hebben dit belangrijke feit in de Vlaamse geschiedenis vooralsnog niet de rechtmatige aandacht geschonken. Voor relevante informatie verwijst Vanneufville nog steeds naar Henri Pirenne.
Het 45 illustraties en kaarten omvattende boek is ook naar de vorm uiterst aantrekkelijk, alleen blijkt het na gebruik slecht ingebonden te zijn.
Twee van bovengenoemde referaten werden naar voren gebracht op de akademische zitting te Diksmuide op 19 augustus 1978, zowat het kroonstuk van deze Zannekinherdenking. In aanwezigheid van de voorzitter van de Nederlandse Kultuurraad had prof. J. Van Rompaey het over de opstand in het Vlaamse kustland van 1323 tot 1328 en de figuur van Zannekin, terwijl de Frans-Vlaming Vanneufville ons zijn referaat voorstelde.
Nikolaas Zannekin en de Slag bij Kassel. 1328-1978, 1978, 212 blz. Te bestellen door overschrijving op prk. 000-0913599-53 Herwig Callewaert, Kapellestraat 57, B-8160 Diksmuide.
● Over Karel-Lodewijk Grimminck (zie O.E. 3/78, p. 471) zijn twee beknopte biografieën verschenen, de ene van de hand van L.M. Goegebuer en uitgegeven door het Grimminck-komitee/ Brugge, de andere in het Frans geschreven door kanunnik Maxime Deswarte, vice-president van het Comité Flamand de France. Beide werkjes laten zich makkelijk met mekaar vergelijken omdat ze inhoudelijk haast gelijklopend zijn. Zonder ze daarom te doodverven als anekdotische biografieën, moet toch toegegeven worden dat de Franse uitgave nog sterker anekdotisch gekleurd is als de Nederlandse. Een pluspunt bij Deswarte zit in het feit dat Grimminck zélf meer aan het woord gelaten wordt, zij het dan niet in de originele taal. Dit op mekaar laten inspelen van de ‘vita’ en het kontemplatieve getuigenis van Grimminck heeft natuurlijk tot gevolg dat de vaart van het levensverhaal geremd wordt, maar het is zeer de vraag of dit als bezwaar aangehaald kan worden. Goegebuer schenkt meer aandacht aan Grimmincks mystieke ideeën in de totaliteit van zijn geschriften. Inhoudelijk gezien hebben ze dus beide hun positieve kant, al maken enkele tikfoutjes en een goedkopere uitvoering het werkje van Deswarte op het eerste gezicht minder aantrekkelijk.
L.M. Goegebuer O.S.A., Karel-Lodewijk Grimminck. 1676-1728, Brugge, 1978, 60 blz.
Maxime Deswarte, Charles-Louis Grimminck, mystique flamand, Annales (nouvelle série) tome 1 (Comité Flamand de France), 1978, 49 blz.
● In het derde trimester van '78 werd door de toeristische instanties van het Noorden-Nauw van Kales het brochuurtje 400 Fêtes et Traditions du Nord-Pas-de-Calais uitgegeven. Alle folkloristische feesten en flink wat andere manifestaties in de streek zijn er met hun respektieve datum in opgenomen. Een dergelijke brochure kan wel heel interessant zijn, maar dan moet ze logischerwijze vóór het begin van het jaar van de pers komen, en niet als het leeuwedeel van de aktiviteiten reeds voorbij is.
Te verkrijgen bij o.a. l'Union Départementale des Offices de Tourisme et Syndicats d'Initiative du Nord, 18, avenue J.F. Kennedy, F-59000 Lille.
Luc Verhaeghe.