heeft hier veel minder betekenis dan bij een jonge vrouw. Ze wordt een vlek waartegen gelaat en handen oplichten. Sommige koppen doen denken aan De Bruycker. Coorevits deelt dezelfde liefdevolle aandacht voor de kleine man, wiens leven gegrift staat in elk rimpeltje van het doorploegd gelaat. Zijn portretten onttrekken zich evenwel aan de anekdotiek. Ze zijn meer gedepouilleerd. De Bruycker raakte uiteindelijk verslaafd aan details.
Wat enigszins bevreemdend overkomt is de duidelijke scheiding tussen landschap en figuur. De natuur is nooit met menselijke figuren gestoffeerd. De kunstenaar heeft er zelf geen verklaring voor. Maar omdat zijn landschappen verrijkt zijn door een innerlijke dimensie is de mens er voortdurend aanwezig. Die vermenselijking van de dingen is ook opvallend bij een aantal komposities van schedels getooid met hoge hoed - een variante van het vanitas-motief -, en bij de reeks teaterpoppen. Zeldzaam mooi zijn de bladen met vogels, stuk voor stuk begerenswaardige drogenaaldetsen. Met rake zenuwachtige trekjes bouwt de kunstenaar de vorm op, die een densiteit krijgt door fluweelachtige toonwaarden. Men blijft er gewoon stil bij staan.
Coorevits heeft een zeer grote vakbekwaamheid. Hij bespeelt op een virtuoze manier de vele mogelijkheden van het licht, de lijn, het ritme. Hij beheerst niet alleen zijn emoties maar ook het werken met krijt, potlood en penseel. Zijn soepele schriftuur is van een groot raffinement.
In een tijd waarin allerlei akrobatieën worden uitgehaald met alle vormen van de prentkunst zoekt de Waaslandse grafikus naar de grootst mogelijke zuiverheid van elke techniek. In 1972 maakte hij twaalf houtsneden voor ‘De Bladen voor de Grafiek’. Als etser is hij geen improvisator die grote zoutplakken in de dekvernis duwt om goedkope effekten te verkrijgen. Hij werkt zeer veel met de drogenaaldtechniek,
Raf Coorevits: ‘Stilleven’ (ets-akwatint, foto J. De Vos).
wat wil zeggen dat hij de tekening rechtstreeks in de koperplaat trekt. Dat vraagt een grote zekerheid, en gevoeligheid. Coorevits is een van de zeldzame beoefenaars van de mezzotint. De koperplaat wordt daarbij helemaal ruw gemaakt, waarna de tekening wordt weggepolijst. Op een fluwelig-donkere achtergrond verschijnen dan de lichtgradaties die tot helder wit kunnen gaan. Een moeilijke techniek die de kunstenaar aanwendt om de uitdrukking van het menselijk gelaat in zijn vele gevoeligheden vast te leggen.
Het is een mode geworden kunstenaars te beoordelen naar de graad van aktualiteit die in hun werk aanwezig is. Oorspronkelijkheid wordt vaak verward met aktualiteit. Coorevits speelt niet in op het snel wisselend tijdsgebeuren. Zijn oorspronkelijkheid ligt in het vermogen abstraktie te kunnen maken van het modische en het aksidentele dat morgen al aftands en vergeten is. Hij transcendeert de werkelijkheid. Coorevits is een non-konformist die doorstoot naar tijdloze geestelijke waarden.