Film
Nieuwe Vlaamse films.
In alle stilte.
De laatste Vlaamse filmproduktie die de bioskoop haalde, was Pallieter van Roland Verhavert (eind 1975). Na een stagnatieperiode van twee jaar, waarin slechts Pierre van Jan Decorte (cfr. Ons Erfdeel, 19e jrg., nr. 4, sept.-okt. 1976) en Lysistrata van Ludo Mich, een totaal geïmproviseerde undergroundproduktie, volledigheidshalve dienen te worden vermeld, beleefde In alle stilte van Ralf Boumans in februari 1978 zijn première.
Boumans is geen onbekende in het Vlaamse filmmilieu. Als kameraman kon hij zich laten gelden in een reeks Verhavertfilms, onder meer in Rolande met de Bles, De loteling en het televisie-feuilleton Rubens. Ervaring op kameragebied deed hij ook op bij het realiseren van talrijke televisieprogramma's.
In 1974 werd een scenario van hem, Ver van de stad, in samenwerking met Ria Aerts geschreven, bekroond met de jaarlijkse Staatsprijs voor originele filmscenario's. Midden 1977 ontving hij van het Ministerie van Nederlandse Kultuur 10 miljoen frank voor het projekt en kon hij voor een totaalbudget van 14 miljoen zijn skript, dat inmiddels na bewerking In alle stilte als titel kreeg, verfilmen.
De film, die Boumans draaide in de bosrijke Ardennen, vertelt een intimistisch verhaal met drie hoofdpersonages. Centrale figuur is de dertigjarige vrijgezel Fred (Mark Bober), die aan de rand van een dorp een teruggetrokken leven leidt. In het dorp woont Isabel (Peggy De Landtsheer), een rijke notarisdochter, op wie Fred sinds zijn kinderjaren hopeloos verliefd is. De frustratie over het onbereikbare leidt tot zwaarmoedig tobben over zijn trieste jeugd en tot een obsessioneel bespieden van Isabel, die geen oog heeft voor de schuchtere houthakker. Spanningen ontstaan wanneer Freds jeugdvriend Peter, gespeeld door Johan Leysen, na een mislukt huwelijk bij hem intrekt. De hechte vriendschapsrelatie tussen Fred en Peter wordt verbroken wanneer Peter met de frivole Isabel gaat flirten maar herstelt zich nadat Isabel bij een nogal onwaarschijnlijk auto-ongeluk om het leven komt.
Dit aan dramatische spanning wel erg mager en niet zo bijster origineel verhaal wordt verrijkt met een reeks flash-backs, die het karakter van de hoofdfiguur uitdiepen. Ralf Boumans wilde, zoals hij in interviews te kennen gaf, een film maken over intieme, alledaagse menselijke konflikten, die zich in de schaduw van de meer sensationele aktualiteit afspelen. Daaraan beantwoordt In alle stilte beslist. De vraag is of zijn filmverhaal over een onbeantwoorde liefde en een bedreigde vriendschap voldoende dramatische spankracht bezit om te boeien.
In de zwaarmoedigheid van de gefrustreerde Fred krijgt de toeschouwer inzicht door de reeds vermelde flash-backs, die het kernpersonage als een zowel in de moederliefde als in de vriendschap met Isabel en Peter teleurgestelde man tekenen. De flash-backs, in het biezonder die waarbij Freds moeder de bloemenruiker van het kind in de vuilnisbak gooit, behoren tot de best geslaagde sekwensen van de film.
Wat in het werk tegenvalt is vooral de oppervlakkigheid van de situaties, waarbij Boumans als scenarioschrijver talrijke overbodige sekwensen (de beginscène waarin Fred zijn overleden tante toespreekt, het avontuurtje met een kampeerster, Peter die de werkster wil versieren) als filmvulling gebruikt. Daartegenover wordt voor de ontmoeting van Peter met zijn vrouw geen ruimte gelaten. M.a.w. de weinig relevante frustraties van een dertiger, die in zijn puberteitsliefde is blijven steken, werden interessanter geacht dan de echtscheidingsperikelen, waarmee vandaag evenzeer