Toneel
Bent, een nieuw Belgisch-Nederlands toneelinitiatief in de vrije sektor.
Op 20 mei 1978 is in De Warande in Turnhout, het nieuwe toneelensemble BENT (Belgies-Nederlandse Toneelprodukties v.z.w.) gestart. De nieuwe stichting heeft meteen haar programma en projekten voor de komende seizoenen bekendgemaakt. Medewerking van gereputeerde artiesten uit Noord en Zuid wordt verzekerd.
BENT is het logisch gevolg van de Pas-de-deux- en Claustrofobie-cykli van initiatiefnemers Jaak Vissenaken en Annelies Vaes. Zij hebben ondervonden dat voor vrije produkties een markt bestaat in het Nederlandse taalgebied. Wat andere gezelschappen niet kunnen omwille van hun struktuur bijvoorveeld, willen zij nu, samen met andere bekende teatermensen, realiseren: een reizend repertoiregezelschap vormen waarin men als speler aan zijn trekken komt en dat een breed publiek kan bereiken. Vandaar een grote verscheidenheid van aangeboden inhouden en genres: zaaltoneel, zomerteater in een feesttent, monologen, poëtische evokaties, een sprookje, show, drama, volkstoneel, lunchteater. Op het programma staan naast een aantal vreemde auteurs (Per Olov Enquist; R.M. Fassbinder; Rolt Hochhuth) ook de eigen Claus (Pas de deux; Claustrofobie), Piet van Aken (Klinkaart wordt voor de scène bewerkt), Paul Koeck (Poging tot het vestigen van een nieuw wereldrekord, wordt een poging tot zomerteater in de Lage Landen), Guido Gezelle (tegen het vertekend beeld van Gezelle in), Frederik van Eeden (Waarvoor werkt gij? Waarvan leven wij?, twee toespraken van Van Eeden, getuigen van de sociale bewogenheid rond 1900).
Behalve de dynamische struktuur van BENT (de spelers verbinden zich telkens voor één bepaalde produktie) is er ook het feit dat de initiatiefnemers schrijlings op de beide Nederlandse taalgebieden zitten.
Uit Nederland werd alvast Lodewijk de Boer geëngageerd voor twee regies bij BENT. Zijn eerste regie betreft De Nacht der Tribaden, een bestseller in vele teaterlanden, van de Zweed Per Olov Enquist. Van dit stuk voorziet BENT zowel in Vlaanderen als in Nederland een groot aantal voorstellingen. De Nacht der Tribaden handelt over vrouwenen mannenemancipatie en de handeling is gecentreerd rond August Strindberg, die een zekere vrouwenhaat nooit heeft verborgen. In de regie van Lodewijk de Boer is het Strindbergdrama, naar mijn gevoel, wat afgezwakt door o.m. toegevingen aan bepaalde effekten.
Voor BENT zal Lodewijk de Boer ook de regie doen van Dood van een Jager, een stuk van de Duitse auteur Rolf Hochhuth (van het indertijd ophefmakende stuk De Plaatsbekleder). De Dood van een Jager is een monoloog over de laatste uren van Hemingway. Daarin wordt een Nobelprijswinnaar geplaatst tegenover zijn werk, een man tegenover zijn leven. Hemingway zal gespeeld worden door Jaak Vissenaken, die in De Nacht der Tribaden Strindberg vertolkt.
Op het speelplan van BENT komen ook tv-medewerkster Eva Maria en popzanger Ivan Heylen voor, elk met een eigen produktie. Ivan Heylen brengt onder het BENT-embleem zijn one-man-show Geirne leven, waarin hij het o.m. heeft over het ‘kosmisch orgasme’. Eva Maria zal het moderne sprookje Zondagskinderen van de Duitse auteur Tony Sintides vertellen, zingen en spelen. Het wordt een ‘meespeelsprookje’ onder het motto: oorlog is slecht, vrede is goed.
Het BENT-sekretariaat is gevestigd: Olensteenweg 8, 2451 Lichtaart (België), tel. 014-55.76.62.
Roger Arteel.