Michel Martens: ‘Spiegelobjekt in de Generale Bankmaatschappij te Aalst’ (2 reliëfs van 6×2,40×0,25 m.).
waren in de architektuur van het gebouw. Hij kreëerde zowel figuratieve als niet-figuratieve glasramen, maar gaf in beide gevallen zijn werk een zeer persoonlijke vorm en klankkleur, een geheel eigen stijl, die ook in het buitenland grote waardering vond.
We willen hier evenwel niet over de geschiedenis van Martens' aktiviteiten op het gebied van het glasraam schrijven - dat zou een artikel op zichzelf dienen te worden - maar aandacht vragen voor zijn glasschilderingen en spiegelobjekten.
Ongeveer vijftien jaar geleden besloot Michel Martens het materiaal glas voor andere scheppingen aan te wenden. Met die glasschilderingen of glasreflekties begon voor hem een tweede loopbaan: die van een volledig vrije, niet aan opdrachten of architekturale vereisten gebonden kunstenaar. Meteen zat hij ook met het hem zo vertrouwde glasmateriaal midden in een groot aantal problemen van zowel estetische als technische aard.
Voor die glasschilderingen bedacht hij de naam ‘glasreflekties’, daarmee een van de hoofdkenmerken van die objekten, namelijk de weerkaatsing, benadrukkend.
In de glasreflekties wordt het glas niet aangewend om een raam of een wand op te bouwen, maar als bouwmateriaal op een ondoorzichtig dragend paneel. Het glas, al of niet doorschijnend, wordt in allerlei vormen gesneden en op het paneel gekleefd, zodat een grote puzzel ontstaat. Onder het doorzichtige materiaal wordt soms papier aangebracht. Ook kan de ondergrond worden geverfd, kunnen verschillende lagen glas gebruikt of de glasfragmenten met emailverven behandeld worden. Door die werkwijzen wint het al zo levendige glas aan variatie en schakering.
Om twee redenen noemde Martens deze panelen glasreflekties. Allereerst wegens de reflekties zelf, de weerkaatsingen en spiegelingen van het glas. Verder omdat deze kunstwerken eveneens de reflekties, d.i. de overdenkingen en overwegingen van hun schepper, vertonen. Ze ontstaan uit en door de uiteenzetting van de kunstenaar met zichzelf en met zijn materiaal. Op hun beurt roepen ze bij de beschouwer een geestelijke en estetische aktiviteit op.
Wie die werken ziet, wordt in de eerste plaats verrast door de vindingrijkheid van de artiest. Gebruik makend van zijn jarenlange vertrouwdheid met het glas, heeft hij er een aantal boeiende, zelfs onvermoede effekten mee weten te bereiken. Opmerkelijk wooral is de grote verscheidenheid van de panelen, wat betreft tema, sfeer, koloriet en struktuur.
Geleidelijk begon Michel Martens ook spiegelglas i.p.v. doorzichtig glas te gebruiken. In 1974 maakte hij zijn eerste ‘spiegel-objekten’: het zijn, net als zijn reflekties, tweedimensionaal gekonstrueerde werken, maar volledig in spiegelglas uitgevoerd. Toch vertoont het oppervlak van deze glaspuzzels bij nadere beschouwing een licht reliëf, omdat Martens er bepaalde stroken of fragmenten volgens een kleine invalshoek op heeft geplakt. Het gevolg is een wat gebroken oppervlak, dat het licht opvangt en in diverse richtingen weerkaatst.
Een typisch werk van die aard is White Male. De horizontale versnijdingen, de indeling volgens de vertikale middellijn en het lichte reliëf leiden tot een boeiend spel van reflekties en tevens tot talrijke ritmische effekten. Wie overgaat van het kijken nààr het werk tot het kijken in het werk, ziet een veelheid van lichten ruimte-elementen die bij elke beweging van de kijker wisselen. De versnijdingen, versnipperingen en fragmenten van licht, ruimte en bewegig gaan samen met de vermenigvuldiging ervan in de omgeving van de kijker, zodat optische en kinetische eigenschappen hier voortdurend door elkaar vloeien.
Van de vlakke werken van het type White Male ging Martens over tot meer ruimtelijke strukturen. Op dragers die zelf tot reliëfkonstrukties werden uitgewerkt, bracht hij spiegelstroken aan die volgens geometrische grondvormen werden geordend.