Publikaties
Gedenkboek 125 jaar Willemsfonds.
In 1977 liet het Willemsfonds n.a.v. zijn honderdvijfentwintig jarig bestaan dat in 1976 werd gevierd, een gedenkboek verschijnen met een zeer gevarieerde inhoud.
In dit blad verdienen de artikelen van A. Verhulst, voorzitter, W. Prevenier, sekretaris van het Willemsfonds, en A.W. Willemsen uitvoeriger te worden belicht.
In Het Willemsfonds en vijfentwintig jaar Vlaamse Beweging 1951-1976) schetst A. Verhulst zakelijk en objektief de rol van het fonds in de ontvoogdingsstrijd van de Vlamingen. In de voorbije vijfentwintig jaar onderscheidt hij duidelijk twee periodes. Na een periode van behoedzaam en zelfstandig optreden, trad het Willemsfonds vanaf 1965 krachtiger op de voorgrond en was het tot 1971 zonder meer toonaangevend voor de Vlaamse Beweging. Het fonds speelde inderdaad een toonaangevende rol in het Overlegcentrum voor Vlaamse Verenigingen (O.V.V.) en was tegenover de politieke achterban vooruitstrevend en zelfs kontesterend. Ze beïnvloedde op besliste wijze de houding van het liberale politieke kamp i.v.m. het PVV-taalvergelijk dat de Vlaamse verworvenheden uit de taalwet van 1963 op de helling dreigde te zetten, het statuut voor Brussel, de kwestie Leuven, de kulturele autonomie en het kultuurpakt.
W. Prevenier gaat in zijn artikel De vrijzinnige problematiek in het Willemsfonds tussen 1951 en 1976 uitvoeriger in op de radikalisering van de vrijzinnige gedachte, waarbij twee strekkingen diametraal tegenover elkaar stonden. Enerzijds de strekking die, om de werfkracht van het fonds te verhogen aansluiting wou bij een politieke organisatie of partij en ‘vrijzinnig’ gelijkstelde met vrijheidsgezind, pro-