Nadine Van Lierde: ‘Elk in zijn ruimte’, schilderij.
vrijheid, droom, liefde, vervreemding, plastisch uitgedrukt en verbeeld.
Ik vind het boeiend en knap hoe deze ontwikkeling in het werk van Nadine Van Lierde kan gevolgd worden. Tijdens deze periode verschenen in haar schilderijen deuren en af en toe een raam; door deze vensters op de buitenwereld begonnen het landschap en de natuur naar binnen te komen, de sfeer binnenskamers werd gevuld met gras, bloemen en dieren, er ontstond een eenheid van schilderijruimte en buitenwereld, zowel in het kunstwerk (enigszins autonoom) als bij de kunstenaar (als mens). Beide hoeven natuurlijk helemaal niet volledig parallel (of tegenstrijdig) te lopen, maar de totaliteit van het werk, dat toch altijd een verzameling van artistieke kreaties blijft door een individueel kunstenaar in zijn tijd, kan er wel overzichtelijker, konsekwenter en autentieker door blijken.
In sommige schilderijen worden verschillende schilderwijzen met elkaar gekombineerd: bepaalde partijen worden floe en los geschilderd, andere strakker en meer gekonstrueerd, met bijvoorbeeld pikturale elementen, zoals tegels, een deur, een muur, trappen, een raam, een kamer, voorwerpen of kompositiedelen die de ruimte van het schilderij met hun vlakken en kontoeren verdelen. Ekspressieve kleuren (geel, blauw, groen, oranje, paars), poëtische natuurelementen (wolken, gras, bloemen, dieren, landschap) en dikwijls ietwat vervreemde en bevreemdende personages vormen een eigen wereld en een eigen sfeer in de eenheid van het schilderij. Soms laat Van Lierde de kleuren met elkaar kontrasteren (ritme) en onstaat er mede dynamiek tussen een aantal gebogen lijnen en een statische figuur; of vlak geschilderde kleurpartijen worden afgewisseld met zeer uitgewerkte stukken vol details, verfijnd en maniëristisch; al deze tegenstellingen en aanvullingen vormen steeds een eenheid, soms meer lyrisch of meer rationeel, soms meer werkelijkheid of meer fantasie, alles vervloeit altijd in en door elkaar.
In deze eigen, specifieke plastische wereld, kleurrijk, feeëriek, reëel, satirisch, naïef of gekultiveerd, zijn met de jaren ook een aantal motieven gaan opduiken die de aandachtige kijker iets meer kunnen suggereren over bepaalde boeiende inhouden in het oeuvre van Nadine Van Lierde. In sommige werken keren bijvoorbeeld sommige voorwerpen of lichaamsdelen terug, zoals voeten, kousen, handschoenen en benen, die weliswaar als plastische elementen worden gebruikt en uitgewerkt, maar misschien ook enige fetisjistische betekenis kunnen hebben, wat wel past in de soms geraffineerde en mysterieus-erotische sfeer. Bepaalde dieren (konijn, hond, kat) en bloemen of planten suggereren onderbewust ook bepaalde emoties van vrijheid, onvrijheid of verbondenheid met de natuur. Echter, deze dieren of bloemen zijn vaak ‘gevlekt’ (een tentoonstelling van Nadine Van Lierde vorig jaar heette De gevlekten) getekend en gemerkt door tientallen plastisch