De Franse Nederlanden
3de Frans-Vlaamse veertiendaagse te Nieuwpoort.
Op 2 april 1977 werd voor ruim 250 aanwezigen de 3de Frans-Vlaamse veertiendaagse te Nieuwpoort geopend. Op de openingszitting kwamen achtereenvolgend de Frans-Vlaming H. Billiaert, burgemeester-senator Mommerency van Nieuwpoort en de minister van Nederlandse Kultuur Mevr. R. de Backer aan het woord.
H. Billiaert, conseiller général en eerste schepen van Sint-Winoksbergen, schetste een beeld van ‘la Flandre verdoyante et fleurie’, het tema van de veertiendaagse waarrond ook een tentoonstelling was opgezet. In zijn toespraak zette burgemeester G. Mommerency uiteen waarom dit initiatief te Nieuwpoort werd genomen. Een eerste motief zag hij in het feit dat in Frans-Vlaanderen nu nog 120.000 mensen onze moedertaal spreken. Voor het behoud van het Nederlands wees hij op de verdiensten van het Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen en van de Michiel de Swaenkring die vrije kursussen Nederlands verzorgt. Een tweede motief zag hij in het leggen van kulturele en sportieve banden met Frans-Vlaanderen met de bedoeling een ruimer publiek te bereiken. Tenslotte noemde hij het bevorderen van het toerisme. Vele toeristen aan zee, zo stelde hij, beginnen meer en meer het achterland te bezoeken en daar hoort Frans-Vlaanderen ongetwijfeld ook bij. Hij deed aan de minister van Nederlandse kultuur het voorstel om een werkgroep ad hoc voor Frans-Vlaanderen op te richten. In haar antwoord, waarin zij op de verdiensten van de Nieuwpoortse initiatiefnemers wees, kwam Minister De Backer op die vraag terug. Zij zei dat in een aparte kommissie van het Nederlands kultureel beleid zal worden gehandeld over Frans-Vlaanderen. Zij sprak ook de hoop uit dat er ooit nog een unieverdrag met Frans-Vlaanderen tot stand zou komen.
Naast de reeds vermelde tentoonstelling over Frans-Vlaanderen stonden o.a. nog volgende aktiviteiten op het programma: een artistiek-historische avond over Vital Celen (toespraak door Dr. E. Defoort) en over orgels in Frans-Vlaanderen, een muzikale avond verzorgd door het Beauvarlet kamerkoor uit Nieuwpoort en Les choeurs du Groenberg uit St.-Winoksbergen, een opvoering van het stuk Menschen lijk wieder door het Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen uit Westouter, een geleide reis naar Frans-Vlaanderen en een beiaardkoncert door de beiaardier van Sint-Winoksbergen.
Werner Duthoy.