Ons Erfdeel. Jaargang 20
(1977)– [tijdschrift] Ons Erfdeel– Auteursrechtelijk beschermd
[pagina 181]
| |
problematiek die met de hervatting van de gemeenschapsdialoog weer in de aktualiteit staat.
De auteur wijst erop dat, om de Brusselse olievlek in te dijken, de oprichting van een afzonderlijke provincie Vlaams-Brabant reeds lang een feit had moeten zijn. Gezien de periferie steeds meer verschuift, bestaat het gevaar dat het gebied tussen Brussel en de regionale stedenring (Halle, Aalst, Mechelen en Leuven) herleid wordt tot een groot suburbaan gebied waarin de eigenheid van Vlaams-Brabant verloren gaat en waarin door inwijking van Franssprekenden kommunautaire spanningen de kop op steken.
Hij bepleit ook de spoedige oprichting van een federale bondsstaat met een Vlaamse en een Waalse deelstaat en met een apart statuut voor Brussel. Om de Nederlandssprekenden te beveiligen voorziet hij de volgende punten. De stadsraad, waarvan het aantal mandaten voor de Vlamingen minstens 30% moet bedragen, moet verkozen worden op gesplitste kandidaatslijsten en dit om te vermijden dat de Vlaamse belangen, zoals na de verkiezingen van 1971 gebeurde, door ‘Vlamingen’ op Franstalige lijsten zouden worden gesaboteerd. Verder moeten de personaliseerbare materies aan de stadsraad onttrokken worden om toevertrouwd te worden aan de Vlaamse verkozenen van de raad die voor de uitvoering ervan minstens 30% van de Brusselse belastingen moeten ter beschikking krijgen. Het positieve in dit voorstel is dat het de Vlamingen mogelijk maakt om met eigen middelen, een eigen en onafhankelijke politiek te voeren op het vlak van de kultuur, het onderwijs, het gezin en de gezondheidszorg. De kans dat de wetten te Brussel door de Franstaligen niet gerespekteerd worden, wordt hierdoor tot een minimum herleid. Zo krijgt de Nederlandse Kultuurkommissie, die nu door het in gebreke blijven van de gemeenten met een te beperkt budget deze zaken moet behartigen, meer armslag.
Dit boekje (48 blz.) is een historisch overzicht van de Brusselse problematiek. Daardoor is het uitermate geschikt voor een eerste kennismaking. In het onderwijs zou het als handboekje zeer bruikbaar zijn en de verspreiding ervan in Nederland zou aldaar in brede kring een inzicht verschaffen in de problemen waarmee de Nederlandstalige kultuurgemeenschap te Brussel te kampen heeft.
Werner Duthoy. Van Lerberghe Erik, Brussel Centraal, Van Gorplaan 5, 1150 Brussel, 1976, 48 blz. |
|