Russische avantgarde in Middelburg.
Over de relatie politiek en muziek viel eveneens veel te diskussiëren 3 december te Middelburg in het Kuiperspoortteater op een manifestatie van Jeugd en Muziek Zeeland. Pianist Geoffrey Madge, celliste Frances-Marie Uitti en violiste Janneke van der Meer verzorgden een ronduit grandioos koncert met ten onrechte vergeten Russische revolutionairen.
In Utrecht werd in het teater 't Hoogt een en ander geïntegreerd in een totaalprogramma van documentaire, toneel, proza, dichtkunst en muziek in de vorm van een openbare, rechtstreekse radio-uitzending van de NCRV onder de titel ‘Uit het vergeetboek of Leningrad 1928’.
Muzikaal sprak het werk van Alexander Mossolow (de tweede pianosonate op. 14 uit 1923-'24) direkt aan, hij is ook nooit vergeten alhoewel Madge zich heel wat moeite moest getroosten om zijn werk te vinden. Geheel aan de kant gezet werd het werk van Nikolai Roslawets, die in 1913 het Eerste Russische atonale muziekstuk komponeerde. Maar de grootste verrassing bood Madge met het werk van Arthur Vincent Lourié die in 1921 naar de Verenigde Staten emigreerde. Ook uiterlijk is zijn pianomuziek hoogst opmerkelijk: grafisch-estetisch. Waar de vermenging van Schönberg en Skriabin (dat was inderdaad de alchemie van de Russische revolutionaire school uit de jaren twintig) toe leidde is bij Lourié werkelijk verbluffend: hij herinnerde in zijn kompleksiteit eerder aan Stockhausen dan aan Skriabin...
Ernst Vermeulen.