Muziek
G.C. Menotti in VKO en KVO.
Tijdens de maand december werden te Antwerpen drie opera's van Gian Carlo Menotti opgevoerd: twee in de Vlaamse Kameropera en een in de Koninklijke Vlaamse Opera. Beide teaters hadden blijkbaar heel wat zorg en tijd aan die produkties besteed, zodat die voorstellingen zonder meer als hoogtepunten van dit lopende seizoen beschouwd mogen worden.
Over de betekenis van de Amerikaanse komponist Gian Carlo Menotti, die op 7 juli 1911 in Cadegliano nabij Milaan geboren werd en in 1928 naar de USA uitweek, lopen de meningen nogal uiteen. Sommigen verwijten hem een gebrek aan originaliteit en een al te oppervlakkige muziektaal; zij misgunnen hem een vooraanstaande plaats in de opera-geschiedenis, omdat hij al te zeer naar het publiek toe zou schrijven. Of dat laatste wel als een echt verwijt mag gelden, wagen wij ernstig te betwijfelen, vooral wanneer we rekening houden met het wezen en de geschiedenis van de opera en in dat perspektief de intrinsieke waarde van zijn produkten onder de loep nemen.
Zeker, G.C. Menotti bekleedt een aparte plaats in de evolutie van de opera en als komponist is hij beslist geen revolutionair. Hij beschikt in elk geval over een ongemeen sterk teaterinstinkt. Zijn libretto's schrijft hij zelf in neoveristische zin en met een direkt aansprekende dramatische inslag. In zijn muzikale schrijfwijze gaat hij eklektisch te werk. Als geboren Italiaan staat bij hem de zangstem voorop. Die wisselt af tussen parlando of dramatische deklamatie en lyrische vlucht of belcanto, waarbij soms o.m. Puccini model heeft gestaan. Het tonale systeem blijft behouden, maar daarbinnen worden wel polytonale kombinaties of atonale kruiden gemengd. De orkestratie - meestal een nogal beperkte bezetting - klinkt gedifferentieerd,
‘Het medium’, kameropera, december 1976.
maar is geen kleur op zichzelf. Zij biedt in de grond geen illustratieve vertaling van de dramatische inhoud, maar aksentueert veeleer het gebeuren en verscherpt de voordracht van de vokalisten. Al bij al is Menotti's stijl gedepouilleerd, zijn taal is eenvoudig en direkt, en alle gebruikte middelen en schrijftechnieken zijn adekwaat afgestemd op het dramatische verloop. Wat op de scène gebeurt is ook voor de komponist Menotti het belangrijkste. Zo streeft hij bewust naar het ideaal van het muziekteater. Het kan ons dan ook niet verwonderen dat hij - zo vertelt men - voor zijn premières in Amerika niet de muziekpers maar wel de teaterkritici uitnodigde.
De Telefoon is een moderne opera buffa in één bedrijf. Vlak voor zijn afreis komt Ben zijn vriendin Lucy opzoeken om zijn liefde aan haar te verklaren. Maar het meisje is zo ingenomen met tal van telefoontjes van en naar kennissen, dat hij nooit de kans krijgt om zijn gevoelens te uiten. Ten einde raad rent Ben de kamer uit. In een nabijgelegen telefooncel roept hij haar op, en deze keer met sukses. Zij wil zijn vrouw worden: hij kan alvast het telefoonnummer noteren!
Het Medium (1947) is een tragedie in twee bedrijven. Madame Flora, het medium Baba, organizeert spiritistische avonden, waarin ze wordt bijgestaan door haar dochter Monika en de stomme zigeunerjongen Toby. Tijdens een van die seances voelt ze plotseling een koude hand in haar hals. Zij verdenkt er de zigeunerjongen van, en zet hem buiten. Wanneer enkele dagen later de buren zich opnieuw voor een seance aanbieden, biecht de dronken Flora haar bedrog op, maar niemand gelooft haar. Ze wijst ook de lichtgelovige bezoekers de deur. Alleen achtergebleven valt ze in slaap... tot ze plots gewekt wordt door de binnensluipende Toby. In een histerische bui schiet ze de jongen neer.
Zowel de luchtige eenakter als de schrijnende tragedie werden in de première op maandag 29 november - op een voorbeeldige wijze vertolkt door het gezelschap van de Vlaamse Kameropera onder leiding van Ernest Maes, die bij het begin van dit seizoen de artistieke leiding van